Friday, August 21, 2009

Kem Penghayatan Ramadhan

Assalamualaikum wbt & Greetings to all.


HAPPY RAMADHAN al MUBARAK to all Muslims =).
&
to the Non Muslims, Happy Enjoying ur experience celebrating Ramadhan with the Muslims in MMU.

In regards to the coming of Ramadhan Month, University Peer Group (UPG) MMU Melaka is glad to announce that we are organizing an event callled KEM PENGHAYATAN RAMADHAN for all the MMU Muslim students.

Ramadhan is a month of blessing. Lets bring ourselves to strengthen our IMAN as Muslims and gain something beneficial for ourselves by joining this programme. We are looking forward to see those people who are interested to motivate themselves and to be motivated through this Kem Penghayatan Ramadhan and finally be a perfect motivator in the social & religious aspect.

This is the time that you may experience something unique and difference in your life.
Be a good Muslim, be a good Ummah of Muhammad! =)


The details of the programme are as follow;

Date : 4-5 September 2009 (Friday & Saturday)
Venue : Kem Bina Insan Rabiatul Adawiyah, Durian Tunggal Melaka
Fee : RM25/person (after being subsidized of 50% by STAD)
Ingredients of the camp : Iftar, Talks, Sharing moments, Muzakarah, Tilawah Quran, Outdoor activities, Facilitators, and lots more!!
Organizer : In Person Training & Consultancy
Co-Organizer : University Peer Group MMU Melaka

Lets come and join the camp!!
Remember, you got nothing to loose, but u have lots of thing to gain!

Contact Persons :
Fateen Najlaa Idayu ~ 0173503382 / 0136248284
Nadia Aminah ~ 0172556747

"To Unite, To Develop, To Give"
Regards;
University Peer Group
Multimedia University (Malacca Campus)

Thursday, August 20, 2009

Hati yang Gembira =)

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt..

Ketika sy menaip entry ini, sy tersenyum. Senyuman ini sangat manis sy kira. =) hehe. Syukur. Gembiranya hati sy bukan kepalang. Terasa seperti penantian dan cabaran beberapa minggu dan bulan sebelum ini mula menghasilkan riak2 gembira buat sy dan teman2 seperjuangan harapnya.

Hari ini, sy sedikit keletihan. Pagi hari sy bersiap sedia utk Midterm Computer Law II (wlupun study manje2 je..) Selesai exam sy terus bergegas ke EP utk lengkapkan Masterplan University Peer Group utk disubmit kpd En.Shukor. Aduyai. Manusia memang dilahirkan utk menyusahkan diri sendiri. termasuklah sy sendiri. Hari ni deadline utk submit Masterplan Club, hari ni jugak baru sy siapkan. sakit jugak tengkuk. hehe. Kepada yg sy susahkan di saat2 akhir, ampun maaf dipinta.
Ok. Tadi sy dah selamat pun submit masterplan UPG. dengan lafaz Bismillah sy serahkan nya kpd En Nizam, AD baru di stad. ok. xnak cite pasl die. sy nak cerita pasal UPG lah. sbb senyuman sy kerana UPG.hehe.

So, selesai submit masterplan, sy jumpa en Shukor kejap. dengan membawa beberapa hajat. dan ni sy nak umumkan kepada semua warga UPG, teman2 seperjuangan, Ex Officio UPG @ Mantan President, ahli2 UPG, dan semua yang memberi sokongan, tunjuk ajar, semangat dan doa selama ni..


EDUCARE FAIR kini kembali dalam genggaman UPG!!. =). Tepuklah tangan dan senyumlah teman2. Ini adalah sebuah permulaan untuk kita. Yg perlu kita sedar, bukan mudah utk kita jayakannya. Tapi, jika ada usaha, semangat dan niat yg betul, insyaallah kita boleh buat yg terbaik. Utk teman2, doakanlah ye. Sy nak ucap terima kasih juga kepada Cik Nur Ramizah sbb bersemangat utk bergabung tenaga dan idea dengan UPG utk jayakan Educare Fair nanti. Insyaallah, kita akan lihat gabungan UPG dan Unit Kaunseling utk event ini. Ya Allah, permudahkanlah jalan kami. Amin~

Next, sy juga sempat bertanyakan pada en Shukor perihal event Appreciation to National Day yg kami hajatkan utk jalankan nya pada 30 August nanti. sebuah aprisiasi daripada kami, wrga UPG kpd pejuang2 kemerdekaan. =) insyaallah, bulan puasa tidak mematahkan semangat kami utk berjuang. hehe. Terima kasih kpd saudara Ex-Officio utk idea ni. Sy cuba mnta izin Stad utk serahkan mana2 dinding di MMU utk kami lahirkan aprisiasi kemerdekaan kami dalam bentuk MURAL. tapi, sygnya x berjaya. tapi x mengapa. Setelah sy kenyit2 mata, ada jalan utk kami dapat peruntukan mana2 yg patut seperti Bendera ke, lilin ke, etc. Isnin ni sy akan mengenyit2 mata lagi sambil bentangkan kertas kerja utk event ini. Insyaallah. Semoga dipermudahkan jalan perjuangan kami. Amin~ Tersenyum lagi sy.. =)

Next, ada lagi. ingat lagi x entry sebelum ni berkenaan program manfaat bulan ramadhan? program ini kelolaan consultant dari luar. Sy dah bincang dengan hicom UPG, dan sy personally memang nak jalankn program ini. Insyaallah sy akan usahakan dri segi mendapatkan peserta. Bukan senang kita nak dapat hidayah melalui program macam ni kan. Malah, di tanggung separuh oleh pihak University. Sebagai pemimpin, sy kira ini adalah salah satu cara utk sy bawa teman2 duduk bertafakur sejenak, mendekatkan kembali hati kita dengan Tuhan yang Satu, Allah swt. Untuk keterangan lanjut tentang program ini, sy akan maklumkan dalam masa terdekat. tapi tulah yg sy nak cite. perjuangan ini membuatkan hati sy tersenyum. bukan sekadar di bibir, tetapi senyuman itu mekar di hati. Semoga Allah memberkati perjuangan kita bersama. Amin~

Salam syg, salam motivasi;
Gadis_najlaa

Tuesday, August 11, 2009

Apa yang MAMPU kita beri?

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Siang tadi semasa sy sibuk2 menguruskan seorang sahabat utk buat Check Up di Hospital Pantai (dan sy sekali buat pemeriksaan), sy terima 1 panggilan daripada seseorang yang tidak sy kenali. Menyampaikan hajatnya utk bersua, berbincang tentang program pada bulan Ramadhan nanti. Katanya, program itu di sub-kan kepada sy mewakili UPG lah dripada En Syukor. Jadi, sy dalam keadaan blur2 sedikit katakan OK sahaja utk berbincang.

Jadi, petang tadi di Abrar sempat sy bersua dengan wakil dripada In Person Training and Consultancy, En Saharimi yang mana badan ini menjalankan program2 bina insan, etc. Mereka mempunyai kawasan kem tersendiri iaitu Chalet Bina Insan Rabiatul Adawiyah.

Mendengar perlahan2 bicara dan pembentangan idea mereka dalam kebisingan di Restoran Abrar itu (silap sy salah pilih tempat), terselit rasa kagum juga dlm diri sy. Bukan apa, sy faham misi mereka mungkin juga utk menggerakkan perniagaan mereka. Tapi dalam dunia hari ini, sy kira kita boleh bilang dengan jari berapa sangat minda2 masyarakat yg berniaga memikirkan utk perjuangkan agama disamping menjalankan perniagaan?

Sy difahamkan pihak En Saharimi telahpun membentangkan proposal program mereka pada En Syukor. Sy juga difahamkan respon positif diterima daripada pihak STAD. kerana apa? kerana nature program ini. Dalam sy garu2 kepala memikirkan apa agaknya yg sy nak jalankan utk UPG bulan Ramadhan yg mulia nanti, datang pula sebuah peluang seperti ini. Mereka menyediakan segalanya. Tggal lagi pihak sy perlu sediakan ONGKOSnye, Pengangkutan dan Peserta Program.

Memang la kalau kita fikirkan, siapa sgt yg nak join program mcm ni? Tentatif penuh dengan program berunsurkan Islamik. Daripada zikir munajat, slot Salam Perjuangan, Malam Mencari Tuhan, Qiamullail, Kuliah Ramadhan, Tadarus Al Quran, Muzakarah dan banyak lagi. Tapi terdetik pula di hati sy, bila lagi utk kita dapat peluang beribadah dan berdakwah seumpama ini? Kita mungkin mampu melatih Faci-faci terlatih berhadapan dengan pelbagai gaya manusia. Tapi bila lagi mampunya kita utk beri mereka ilmu agama seperti ini? Jujur bicara sy bukan org layak utk memberi. Tapi paling tidak pun sekurang2nya peluang seumpama ini cukup utk kita memberi jalan kepada diri sendiri dan belia MMU dengan peluang di jalan Allah seumpama ini.

Perihal program ini masih belum sy bincangkan dengan HICOM sy lagi. Esok akan sy bawakan ke dalam meeting HICOM sy. Dan jauh di sudut hati sy, sy kira ini peluang terbaik. Utk kita biarkan hati kita yg semakin dibuai mimpi dijentik sedikit dengan pemantapan rohani seumpama ini. Lagi2 bila En Syukor mengotakan janji utk subsidi 50% dripada kos program.
Syukur. Ramadhan bulan Mulia. Semoga murah rezeki mereka semua.

Jika kita memandang enteng program seumpama ini, kita perlu sedar dan tanyakan pada diri sendiri. Apa perkara lain yg MAMPU kita beri?? Wallahualam.

P/s: Sekiranya anda berminat dengan program ini yang insyaallah dijalankan pada Ramadhan nanti, boleh tinggalkan comment anda di sini. btw, program ini adalah program 2 hari 1 malam. Sy akan maklumkan lanjut sama ada jadi atau tidak. Sokongan anda menentukan samada ianya menjadi realiti atau terus tertinggal di alam fantasi. =)



Salam Motivasi;
Najlaa

Monday, August 3, 2009

Faktor Pembawakan Diri

Bismillahirrahmanirrahim.
Salam Perjuangan, Salam Motivasi, Salam Inspirasi.




Rasanya seperti lama sudah sy tidak berbicara tentang sesuatu yg berfaedah seperti apa yg biasa sy coretkan di dada blog ini. Bosan? itu bukan persoalannya pada sy. Cuma kekangan masa dan kadang2 idea2 sy seprti bermain tarik tali. Sy fikirkan bila berpuisi sja perlukan mood dan feeling yg lebih. rupanya, perkara yg sama juga perlu ada utk tujuan penulisan ilmiah seperti ini. =)
Sy sekadar ingin berkongsi pendapat sendiri. Daripada apa yg sy alami dan nilai dari mata kasar sy selama kehidupan sy. Hari ini tentang apa? Tentang faktor-faktor yg mempengaruhi pembawakan diri seseorang. Senang cerita, apa faktor yg menjadikan kita, adalah seperti KITA hari ini. Masih blur? Bangun, berdiri depan cermin, dan lihat imej yg terpancar jelas di cermin tersebut. kemudian, timbulkan pertanyaan.. agak2nya, apa yg menjadikan diri kita hari ini, seprti ini ya?

Alkisahnya Si Bujang Yatim

Tadi, sy berborak2 dgn Umie dan saudara mara. bicara tentang anak sepupu sy. Si bujang baru berusia 15tahun. tapi syg kehilangan bonda tercinta sebagai tempat menagih perhatian seawal usia 6 tahun. pendek cerita, si ayah berkahwin lain. jadi, perhatian utk memajukan keluarga baru amat dititik beratkan. cuma mungkin sedikit terlupa tentang hati dan perasaan si anak bujang hasil perkahwinan terdahulu. Si bujang ini membesar dgn jiwa yg suka memberontak. buat hal di sekolah, melawan ayah, membuli, melepak, ponteng sekolah, merokok, etc. smpai la 1 saat ibu saudara sebelah arwah ibu membuat keputusan utk membelanya dengan membawanya ke Terengganu (tanah kelahiran arwah ibu). Pada awalnya sedikit terkawal. cuma lama kelamaan mungkin si bujang makin selesa utk bertindak kurang ajar, smpai saat ni dia masih buta menilai kebaikan yg cuba org berikan. yg terlihat, "Moksu nok kongkong,..". Kasihan memang kasihan. Akhir skali, ibu saudaranya hampir putus asa dan membuat keputusan utk mengizinkan kembali si bujang tinggal bersama ayah dan keluarga brunya di KL tamat PMR nya nti.

Jadi, Umie berpendapat, sebagai ahli keluarga, x sepatutnya kita putus asa, etc. katanya, BUDAK TU X RETI PK LAGI. tpi pendapat sy berbeza. bukan dia x pandai pk lagi. jika kita lihat dri sudut Islam pun, istilah Mumaiyiz itu memberi makna = Tahu membezakan yg jahil dan yg batil. Usia mencecah 15 tahun. xkan x reti beza?? Tpi apa yg menyebabkan dia gagal melihat sesuatu itu dri sudut positif? kerana pengalaman hitam dia sendiri yg meninggalkan dia utk terus hidup dalam sifat pemberontakan dek kerana (1)pengaruh bagaimana cara dia dibesarkan. dengan ketiadaan bonda, ayah kembali dgn kehidupan seperti mat bujang romeo, bertindak seperti x punya tanggungjawab terhadap anak, etc. dan yg paling penting, si bujang mngkin x sedar yg dia dengan penuh rela hati mengizinkan fikirannya dijajah dengan mentaliti seumpama itu. dalam erti kata lain, kita sebenarnya yg mendidik otak kita utk berfikir secara positif atau sebaliknya.
Dari kisah sama, kita boleh korek faktor kedua. Faktor (2)USIA. almaklumlah, lelaki.. Lambat matang. Itu memang fakta, bukan auta =). Seawal usia 15 tahun apa sgt yg difikirkannya? mungkin ingin rasa nikmat merokok, berawek sini sana, press motor preng preng x kira subuh ke maghrib, teringin merasa pengalaman membuli, etc. Amat payah utk kita mngenali seseorang seawal usia 15tahun yg sudah boleh melebarkan pemikirannya sehingga ke perancangan akan datang, contohnya nak melanjutkan pelajaran di mana, nak buat major in ape, nak kawin umur berapa, etc.. so pls dont blame ur sis o bro yg masih bersekolah tu jika mereka selenga memanjang. they need sometime to understand d whole scenario of life.





~Katak pun bijak pk positif.hehe

Dan dalam banyak2 penyebab,, sy amat gemarkan yg ini-> (3)Pengalaman Jatuh Bangun Kita. xpasti mengapa sy gemarkan yg ini,. tapi sy pasti ini memberi impak besar dalam kehidupan setiap insan. cuma samaada kita sedar atau tidak shaja dengan peranan faktor ini dlm tiap tingkah laku kita. contohnya, dulu kita fkir kita sgt hebat. tup tup bila gagal sekali, tersungkur terus, muka tersembam tanah tersumbat tahi lembu di setiap rongga muka, masa itu baru sedar. betapa malunya menjadi manusia bongkak. atau bila kita jatuh itu mungkin kita fkir, "ah! xblaja pun bukan ade org kesah! aku dah malas!" tapi hidayah Allah tu datang tanpa mengira masa, tempat dan apa jua. Bila mana kita diturunkan sesuatu itu, antara sedar atau tidak ianya sgt2 membantu kita. mungkin bila terjatuh, disuntik semangat motivasi yg membangunkan kita semula dan menjadikan kita insan yg sgt positif.


Kesimpulannya, manusia di datangkan melalui perjalanan yg sama. Sistem kehidupan yg sama. Terhasil daripada percantuman sperma dan ovum, menjadi zigot, embrio, fetus, bayi etc. Tapi jgn salah sangka. Kita selalu condemn org lain dengan menimbulkan persoalan mengapa dia x pk sematang kita, selogik kita,? "kalau aku, aku akan decide mcm ni, tapi die tu bodoh sgt decide mcm tu plak!" atau "aku x fhm betul la ade jugak org mcm tu??" atau "Sumpah aku xle terima cara dia pk dan bertindak!" dan etc. Tapi kita sendiri x sedar yg kita terlalu letak high expectation pada org lain. kalo ye pun kita bagus, kita x le harap seme org berfikir seperti kita. atau lebih mudah, anggap jela kita sendiri pun bukan bagus mana pun! =) Mana ada manusia sempurna.
tapi apa2 pun, jika kita punyai peluang utk perbaharui cara kita. apa pun faktor yg pengaruhi kita, yg paling penting kita punyai waras fikiran utk sentiasa melakukan yg terbaik berlandaskan idea pemikiran yg cemerlang. Wallahualam.




Salam motivasi;
Najlaa