Wednesday, May 29, 2013

DREAM - Written by AY

Credit
Dream. Yes, everyone has a dream. Even me myself, I have a dream of my own. A dream is actually not just a dream that you get when you were asleep. This dream is about a goal that you want to achieve in your life. Yes, this dream is the dream that brings out the best of you and determines your interests. 

For me, I have got this idea talking about the dream is when I was being interviewed for the position as a chambering student in a legal firm. I went to several legal firms to look for a Master who can teach me what I really want. For me, my favorite field is criminal litigation. It is my dream to do criminal litigation. Although this is not the dream that I invented in my childhood era, but it is still a dream that I have been really-really wanted. 

The story started when I entered into the first firm for my first interview. This firm, is owned by a lawyer, we called him as Mr. L. He is a lawyer who involved with civil litigation. When I entered into his room, we started a normal interview session like “How old are you?” or “You studied law in MMU kah?” something more or less about that. But at one part, it really caught me up. He asked me a very challenging question, “what is your favorite field?” I was like, should I tell him the truth or not? He looked at me and told me to be truth with him. Then I said to him, “Actually Sir, I like to do criminal litigation Sir.” He smiled at me and said that they do not offered criminal litigation, as they only do civil litigation. Mr. L also claimed that, he also used to be like me, wanted to do criminal litigation but could not have the opportunity to do so. He said to me, if you don’t put your heart on it, you would not feel happy of doing it. He gave an example of hiking, if you love hiking, you would enjoy each steps that you hiking. But, if you do not love hiking, then you will complaint and nagging all the way when you were hiking. 

Second story came when I enter another interview’s session. This lawyer is a very well-known lawyer and he is a Dato’. I shall name this Dato’ as Dato’ J. This Dato do both criminal and civil litigation. It is coincident that his firm was looking for a chambering student that I saw in the Bar Council’s website. When I entered into the room, he looked at my resume and asked about my details (which I don’t think it’s necessary to narrate it here). Then came to the most favorite question, a million dollar question. He asked me what I liked most in law. I answer that I would love to do criminal and civil litigation, also conveyance. But, I expressly said to him that my top priority would be criminal litigation. He said to me in very simple words; “You must not just do the law, you have to LOVE it!” He also said that; “Cinta tu butakan? Bila bercinta, sanggup buat apa sahaja untuk dia kan? You have to love the law, willing to do anything for the law”. That is what made me realize that a dream is not just a dream that you faced each night. To achieve this dream, you have to really-really love it and you meant it. Alhamdulillah, I was accepted by Dato’ J to work at his firm. Hopefully, I could be better like him or be far better than him. 

Well, that is all I have learned in the interview sessions. Each and every day, we will learn a new things, but we should not be stingy to not share it with others. This is also an advice that I had obtained from Dato’ J. Thus, to achieve in your dream, one of it is you must put the love into it. Nothing won’t work if you don’t put your love and interest in the dream. Like Will Smith said in the movie that he and his son acted; “Nobody can stopped you from achieving your dream, not including me, but only you, yourself could stop you from doing so.” (If the quote is incorrect, I am sorry for the misstated quotes). 

Lastly, I am sorry if any of the words that I have written down in this article cause hurts to the people. As my teacher used to say, “Yang baik datang dari Dia, yang buruk datang dari diri sendiri”.Sekian, wassalam. 

YOU ONLY LIVE ONCE! GO AND CATCH YOUR DREAM! 

Note: This article is contributed by Mr. AY, an MMU graduate, a man, a living entity, an awesome lawyer-to-be. Lets pray for him! 


Sunday, May 26, 2013

45 hari lagi.

Kini kita sedang berada di dalam bulan Rejab. Pertengahan Rejab. Sesudah Rejab akan hadir Syaaban. Sesudah Syaaban, bolehlah kita mengucapkan Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.

Memandangkan kini bermastautin di KL setelah hampir 2 tahun meninggalkan Melaka, kepala otak ini mulalah ligat berfikir apakah projek kebajikan yang boleh diusahakan sempena Ramadhan nanti?

Alhamdulillah. Ada adik-beradik Alumni UPG Melaka yang semuanya semangat benar setiap kali berbicara tentang aktiviti kebajikan. Ini Dakwah Cara Kita. Sayang sampai syurgalah hendaknya. hehe.

Majoriti daripada kami telah bekerja dan kebanyakannya di Kuala Lumpur. Cara kami melihat kehidupan tidak lagi seperti dulu yang hanya tahu gelak ketawa, gurau senda semata.hehe. Sekarang bila berborak mesti isu kerja, isu kehidupan, isu kahwin, isu masa depan. Tidak lupa juga masing-masing sibuk menyatakan kerinduan untuk turun padang berprogram bersama. Rindu berkebajikan. Sebab kami seperti hari ini adalah hasil tarbiyyah insan-insan yang kami temui melalui program kebajikan. Subhanallah. Betapa Allah mentarbiyyah kami dengan pelbagai jalan.

So basically di group Whatsapp kami, kami sedang sok sek sok sek menyebut-nyebut nak organize program kebajikan. Saya melihat peluang Ramadhan yang akan datang nanti akan menjadi platform kami melepas rindu dan memuaskan keinginan hati untuk kembali bertemu anak-anak yatim khususnya. Alahai. Rindu. Rindu nak menangis dek penangan mereka. 

How I wish I can have another session of 'Payasum' moment. Masa tu sekitar 2009/2010. Kami buat program di PAYASUM, Sg Udang, Melaka. Kami bahagikan team kepada pelbagai tanggungjawab. Ada yang jadi Fasilitator untuk handle LDK dengan adik-adik supaya mereka tak boring. Ada yang bertukar untuk cat dinding buat mural. Basically untuk lukiskan hadis-hadis di dinding bangunan. Kemudian ada team yang membantu persediaan memasak. Kami berbuka bersama-sama. Ada juga momen-momen wakil team kami membuat persembahan penyampaian Puisi diiringi petikan gitar. Ketika ini saya berlari keluar, sebab kena cover mata basah. Tak tahan.huhu. 

Okay. Banyak kenangan dengan anak-anak yatim. Di pelbagai pusat/rumah anak yatim. 

Malah ketika di Lhokseumawe Aceh juga air mata terpaksa dikorbankan juga.hehe. Tak tahan, tak tahan. 

Kesimpulannya, rindulah untuk kembali berprogram bersama anak-anak yatim. Saya banyak belajar daripada mereka. Saya percaya, sahabat-sahabat lain juga. Sehinggakan kadang-kadang saya bercita-cita untuk membuka rumah kebajikan. Sedangkan diri sendiri tak terjaga. Sungguh kau bercita-cita tinggi.haha.

So saya nak tanya, siapa nak join saya buat program kebajikan, bersama anak-anak yatim Ramadhan nanti?
Cuba ke depan. Ya, ke mari, ke mari. Mari sini. hehe.

Sementara ilmu mengurus program masih bersisa dalam otak ni, bolehlah saya prepare kertas kerja, jika ada yang mahu berkolaborasi. Nanti dah tua, dah lupa cemana nak run programme, payah pula.hehe. Maklumlah, otak jua seperti besi. Kadangkala berkarat jua. 

Setakat ni saya baru intro-intro idea/plan dengan kengkawan Alumni UPG di Whatsapp group kami. Saya juga baru berintro-intro dengan wakil team Harian Islam yang kebetulan ada hajat yang sama cuma kekurangan tenaga berpengalaman mengatur program. Jadi, kalau kemudian nanti selepas berbincang lanjut dan masing-masing bersetuju, kami akan jalan ke depan. Kalau tak berjodoh, saya akan proceed dengan team Alumni UPG. Team Alumni UPG pun dah boleh gerak sebenarnya cuma sajalah ubah angin kalau boleh collaborate dengan pihak luar kan lebih manis. Mengerat ukhuwah kononnya.hehe.

Maka dengan itu, kami mencari mana-mana:

  • pembuat kek/kek cawan(cup cakes) atau cookies;
  • pengusaha kedai makan / restoran / tukang masak yang niat ikhlas menyumbang;
  • sesiapa yang baik hati yang suka menyumbang wang untuk tujuan kebajikan;
untuk sama-sama berganding bahu.hehe. Saya dan team tiada modal. Tapi modal kami adalah tenaga kami dan kemahiran kami untuk mengatur program dan menceriakan hidup insan-insan yang serba kekurangan. Cewah. 

So, siapa berminat? Lekas, hanya 45 hari lagi sebelum Ramadhan.hehe

Program kebajikan. Tiada keuntungan material. Tapi kalau sama-sama ikhlas, insyaAllah ganjarannya pahala. 

Oklah. Buat flashback sikit momen-momen indah waktu lalu.
Projek conteng dinding.
Kawan-kawan posing seround.

Projek buat kerja dapur.
Posing sambil lap pinggan mangkuk.
Projek mural.
Aktiviti LDK.
Assalamualaikum.

Pesanan penaja: Kalau belum habis ganti puasa sila ganti lekas ye. 

Monday, May 20, 2013

Jemputan

Saya tahu dan sedar blog ini semakin dianak-tirikan. Bukanlah niat saya untuk berhenti memberi manfaat. Cuma kesibukan.

Sedang saya termenung di dalam kelas, saya terfikir untuk menjemput rakan-rakan lama saya untuk menulis bersama di ruang ini. Saya tidak mahu blog ini mati.

Maka tunggulah kalau-kalau ada yang sudi. Jangan sebut soal royalti. Moga pahala Allah beri. :)