Isnin, 2 Ogos 2010

SRC dan Kita

Ketika sy menulis dan melahirkan pendapat ini, sy sedang menjalani kursus di Vistana Hotel, KL. Sedang dalam talk bertajuk, “History of Malaysia”, sy terfikirkan tentang isu SRC di MMU. Agak lama sy menahan diri daripada berbicara tentang ini, kerana sy sedar sy tidak selayaknya berkata. Tetapi, sy fikir penulisan sy kali ini bukan bertindak mengecam mana-mana pihak. Tetapi untuk kita sama-sama berkongsi idea dan cara mencapai matlamat.

Kita tak perlu befikir lama berbincang tentang MASALAH yang mana telah pun datang dan memberi impak sekuat-kuat impak. Tapi adalah lebih baik kita fikirkan tentang solusi kepada semua ini. Tidak perlu menuding jari katakan, ‘Kau salah, pemalas buat kempen!’ ataupun ‘Yelah-yelah,aku salah’ ataupun ‘semua pun tak gunalah!’

Pada hemah sy, masalah MPP tidak ‘glamour’ atau ‘tidak panas‘, terlalu sejuk (bererti tidak ada siapa heran) bukan berlaku di MMU sahaja. Malah di banyak Universiti lain termasuklah KLIUC. MMU tidaklah terlalu hina dalam promosi ‘Undilah!’ kerana sekurang2nya kita ada 20% daripada pelajar MMU yang turun mengundi. Berbanding dengan pelajar Uni lain yang mungkin hanya ada lebih kurang 500 mungkin pelajar yang turun mengundi. Sadis? Memang sadis. Tapi itulah hakikat dunia zaman ini.

SRC Buat Apa?? Apa perlu kita buat?

Ok, kembali focus pada MMU. Persoalan yang orang akan utarakan bila kita ajak turun mengundi barisan SRC, mereka akan kata, ‘SRC? Buat apa? Malaslah! Diorang bukan buat apa-apa untuk kita pun..’. Ataupun lebih sedih, akan ada yang berkata, ‘SRC tu apa eh? Kene undi ke?’ dan sebagainya. Jadi, perkara pertama yang sy ingin ketengahkan adalah perlunya SRC di’glamourkan’, dipromosikan dari semua segi. Dari sekecil-kecil idea/perkara, sampai sehebat-hebat usaha. Selain daripada menjadi medium antara kelab-kelab dan pihak pentadbiran, banyak lagi yang perlu SRC tonjolkan. Kredibiliti dan karisma barisan SRC perlu di'highlight’. Barulah orang lihat, ‘SRC is something that is worth to cast a vote’. Ini tidak, dilihat SRC seperti plain. Maka yang bijak menilai akan terus bijak menilai, yang buta menilai akan terus buta menilai. Sy tahu pentingnya fungsi SRC dan banyaknya usaha SRC selama memenangi jiwa pelajar MMU. Tetapi, bagi yang tidak tahu, mereka perlu diberitahu. Promosi dalam setiap usaha perlu dikukuhkan. Biarpun orang kata ‘SRC gila glamour’, tapi itulah yang akan memulakan segalanya. At least people have come across about SRC.

Seterusnya, sy berpendapat SRC dan STAD perlu banyak turun padang bersama dan dilihat sebagai bersatu. Kerana Student Affairs Division dan Students Representative Council jelas menunjukkan kepentungan mereka adalah Student @ Pelajar. Melihat kebersatuan 2 badan ini dalam kebanyakan perkara, akan membuatkan pelajar-pelajar semakin yakin dengan kondisi mereka d MMU. Ini pendapat sy. Tidaklah sy katakan bahawa STAD tidak ambil kisah atau tahu langsung perihal SRC. Itu silap. Sy sendiri melihat kerjasama 2 badan ini dalam banyak event. Tapi sy fikir ‘kerjasama’ ini perlu lagi kukuh dan utuh. Instead of menjalankan kerja atas dasar tanggungjawab semata-mata, jadikan itu sebagai rutin hidup dalam gerak kerja bersama.

Hasil daripada kerjasama utuh, itulah yang akan bawa kecantikan dalam promosi untuk nominasi baru dalam term baru SRC seterusnya dalam kempen sekiranya anda UNDI MENGUNDI. Banyak sebenarnya usaha yang boleh dilakukan. Kadang-kadang boleh dilaksanakan. STAD adalah sebahagian daripada management MMU. Sudah pasti ada suara bukan? Tak salah rasanya usulkan mewajibkan pelajar mengundi. Pandai-pandailah pelajar cari masa mengundi. Kita boleh laksanakan undang-undang parking yang kerap menyaman atau clamp kereta pelajar kerana ‘ter’ parking di staff parking walhal staff parking banyak ‘gila’ compare to student parking. Setiap kali kena clamp, saman RM20. Apasalahnya buat pula undang-undang, tak turun mengundi saman RM10! Memang kan dimotivasi dengan duit. Jadi implikasinya akan menunjukkan kenaikan peratusan yang datang mengundi. Namun, ia perlu dikaji luar dalam.

Tetapi, sebelum membuta buli melahirkan undang-undang seumpama itu, biarlah cukup ilmu yang diberikan kepada para pelajar tentang pentingnya turun mengundi. Usaha-usaha SRC yang telah berjaya dalam membantah tindakan management dan memenangi hati pelajar, tonjolkanlah. SRC promosikan, (seperti yang sy lihat SRC 09/10’ banyak tonjolkan melalui penulisan di FB), begitu juga dengan STAD. Ini tidak. STAD dilihat menjadi organizer kempen semata, tanpa delivery of the importance of SRC kepada semua pelajar. Itu yang kurang. Sifat manusia, bila pelajar-pelajar melihat hanya SRC people sahaja (yang terdiri daripada rakan-rakan pelajar juga) yang beria-ia promote tanpa support daripada STAD, pelajar-pelajar jadi kurang percaya dan kurang berkenan secara tak langsung.


Clubs & Societies

Selain itu, tak dilupakan juga keperluan kelab-kelab dan organisasi dalam mencetuskan ‘demam pentingnya SRC’ dan demam berkempen. Memang penting. Penting juga untuk sahabat-sahabat daripada kelab-kelab ini pula duduk di kerusi SRC kerana pengalaman dan ilmu berpesatuan yang mereka ada. Tetapi, agak tidak wajar untuk menyalahkan mana-mana pentadbiran kelab, baik Melayu, Cina, India atau pelajar Antarabangsa bilamana tiada orang-orang kita yang sanggup untuk berada di dalam barisan SRC. Kita takkan dapat nafikan ceteknya minda sesetengah golongan yang melihat SRC as 'nothing' or 'something yang menyusahkan' dan tidak ‘fun’. Sebaliknya terlalu mengagungkan-agungkan keindahan pengalaman berpesatuan kecil-kecilan. Kenapa ini berlaku? Kerana mereka jarang didendangkan dengan cantiknya dunia SRC ini. Yang mereka dengar hanya, ‘kau perlu masuk SRC. Kau orang sepatutnya. Kau layak. Kau boleh buat kerja. Kau lah pejuang bangsa kita!’. Tapi itu semata tidak mencukupi. Kekeluargaan dan kecantikan dunia SRC itu perlu ditonjolkan supaya semua orang berani untuk berlumba-lumba berada di kerusi SRC.

Sahabat-sahabat, sy mungkin silap dalam percaturan dalam penyusunan idea. Tapi, sebagai orang kecil yang melihat, memerhati dan berupaya berdiskusi sedikit sebanyak dengan ‘relevant person in SRC’, ini yang mampu sy lahirkan. Tidak sedikitpun berniat menuding jari kepada mana-mana pihak. In fact, diri ini merasa bersalah juga kerana belum cukup upaya menanam benih seutuhnya dalam jiwa sahabt-sahabat yang berpesatuan bersama sy. Tapi, sy yakin kita masih belum terlewat untuk menggerakkan jentera ini.

Dalam masa sama, kita boleh sama-sama kayuh dalam mencungkil bakat-bakat gemerlapan dari kalangan ‘kita’ untuk berjuang di dalam dunia SRC dengan keberanian dan keyakinan mereka setelah disedarkan dengan keindahan dunia SRC. Biarlah ‘kita’ memegang kerusi itu dengan kemenangan bermaruah. Bukan semata menjaga ‘hak’ kita. Niat tidak menghalalkan cara. Jadi, bertindak adillah kepada semua. Sungguhpun kita dicabar dengan perbezaan agama dan kepercayaan, tapi sy pegang satu hakikat bahawa semua pun adalah hamba Allah yang pasti yang berhak diadili. Maka, biar kita bertindak adil kepada semua.

Wallahualam.

Cetusan minda;
Fateen Najlaa Idayu
Mantan President,
University Peer Group 09/10'

Tiada ulasan: