Monday, August 11, 2014

When A Law Graduate Speaks

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari ini kebetulan saya mengintai blog ini yang sudah terlalu lama saya biarkan sepi. Currently I am maintaining 3 blogs, like literally memang 3 blog. Cuma yang rajin saya focus ruang baru saya di www.bicaranajlaa.com dan satu lagi personal blog. Tapi memandangkan hari ni saya terbaca komen seorang pembaca di entry lama saya tahun 2011 yang lalu di sini, saya fikir saya perlu menjawab soalan-soalan melalui satu entri khas. Lalu ditulislah entri ini dalam masa yang sangat singkat. 

Komen dari Adik Anonymous berbunyi begini:
"Salam, mohon pandangan dari empunya blog yang arif..:)tp sblom tu nk bg tau keraguan sy terhakis lps bace artikel ni, seriously!... tp sy ada soalan..
jujur sy sebenarnya dalam dilema. sy skrang last sem untuk fod. in business management. then akan sambung ke degree in business jgk la kan. tp org2 tua sy termasuk p.cik2(dorang ni blaja mmg tip top habis lah, jd xbleh nk tolak saranan ikhlas dorang ni mentah2) x galakkan untuk sy continue course business ni... (sbbnye.. i think u know y:) plus dorang pun tau sy asalnye nak jdi peguam.. tp masalahnye bi sy waktu spm tu dpt c+ je.. subject lain A.(sy bdk art je), so now saya sdang mencari ipts yg sesuai untuk jurusan undang-undang (ipta mmg x layak) and akak kan bkas pelajar mmu so sy igt nk continue study kat mmu jgkla.. so bleh x akak citer ckit (panjang lebar lgi sy suke ;) akak mula2 amik ape eg. foundation in law ke.. pastu.. degree ke.. next... master ke.. macm tu la lebih kurang.. and last skali tp pling penting.. nk tau gak kos untuk blaja kat mmu melaka (kan?) mcm mana.. including sara hidup, t.tinggal, buku2.. yela sy ni bukan dari keluarga yang senang so, xnak la susahkan family..
sori panjng lebar tp hrp sgat akak sudi blas.. t.q" 

Pertama sekali, terima kasih Adik Anonymous atas kesudian membaca blog ini. Dan terima kasih kerana bertanya. Saya tak arif, tapi banyak soalan dalam komen anda yang perlu saya jawab. Apparently, saya telah meninggalkan MMU selama 3 tahun dan mungkin saya tak ingat saya journey saya beberapa tahun lepas tetapi saya akan cuba untuk menjawab soalan-soalan Adik Anonymous. 

Kedua, lets enjoy my answers to your queries, ya? Moga ianya bermanfaat juga untuk kawan-kawan lain yang berminat dalam bidang undang-undang. 

i) IPT mana yang menawarkan jurusan undang-undang? 

Di Malaysia, kebanyakan IPTA menawarkan jurusan undang-undang. Antara yang ternama adalah UM (Universiti pertama di Malaysia yang menawarkan jurusan undang-undang), UKM, UiTM, UIA, USIM, UUM, UNISZA dan anda boleh semak sendiri. Saya tidak terlalu khatam tentang hal ini tapi secara amnya, itulah IPTA yang menawarkan jurusan perundangan. 

Adatlah hidup zaman sekarang terlalu tinggi persaingan. IPTA, being the higher education institutions yang mendapat subsidi kerajaan, pastinya berbondong-bondong yang berebut. Dan kalau tak berpeluang atau tidak terpilih, janganlah kecik hati. Berusahalah untuk mendapat tempat di IPTS, jika berkemampuan. 

IPTS yang menawarkan jurusan perundangan ada banyak juga which you can check it yourselves. Tetapi kebanyakannya menggunakan silibus UK atau Australia yang mana senang cerita such institution tidak tersenarai dalam definisi ‘Qualified Person’ seperti yang termaktub di dalam Legal Profession Act. Tetapi Universiti Multimedia (MMU) adalah IPTS yang mendapat pengiktirafan daripada Legal Profession Qualifying Board (LPQB) sekaligus meletakkan graduan undang-undang MMU mempunyai kelayakan sebaris dengan graduan UM, UiTM, UIAM dan UKM. Ini adalah status terkini. Jangan tanya tentang status sebelum ini. Panjang saya perlu jelaskan nanti. So dari segi kelayakan graduan undang-undang dari MMU, mohon jelas dan padamkan kemusykilan. 

Sumber: Google

ii) Apakah ‘requirements’ untuk memohon tempat sebagai pelajar jurusan undang-undang di MMU? 

Jujurnya yang ni saya kurang pasti. Mungkin requirements dah bertukar, considering that MMU now has its own Faculty of Law. Previously when I was still a student in MMU, we were ‘parked’ under the Faculty of Business and Law. Back then, there was no Faculty of Law yet. So sekarang, dengan adanya Fakulti tersendiri, nama semakin diyakini, produk semakin dipercayai, mungkin requirements agak tinggi. Wallahualam. Saya sediakan link Faculty of Law di sini untuk anda semak sendiri. 

Entry requirements untuk Foundation in Law di sini dan entry requirements untuk Bachelor of Law (Hons) di sini.

Menurut pemerhatian saya, perlu ada minimum B+/B3 untuk Bahasa Inggeris manakala minimum C untuk Bahasa Melayu. 

Memandangkan Adik Anonymous dah go though Foundation in Business Management, mungkin Adik Anonymous boleh rujuk secara terus dengan pihak MMU. Manalah tahu boleh enroll terus untuk buat Bachelor of Law (Hons) using Foundation in Business Management as your entry requirements. Wallahualam. Boleh cuba try test. 

iii) Perjalanan saya sebagai graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (Kepujian) dari MMU Melaka. 

Setelah 3 tahun meninggalkan MMU, agak mencabar juga untuk saya re-call segala pengalaman dan perjalanan saya semasa bergelar pelajar di sana. InsyaAllah saya kongsikan secara ‘general’. Harap-harap membantu, ya? 

Saya bermula sebagai pelajar Foundation in Law, sekitar tahun 2007. Waktu itu usia saya telahpun menjangkau 20 tahun. Kelewatan saya dalam memulakan pengajian di MMU adalah kerana saya telah ke Kolej Matrikulasi Kedah terlebih dahulu pada usia 18 tahun, menyambung pengajian dalam Sains Hayat. Kerana saya datang dari sekolah MRSM, saya didorong oleh keluarga untuk menyambung pengajian dalam bidang sains. Namun, half way in there, I made decision to quit and left the college after one semester. Kemudian being a quitter, obviously I felt like a loser. Thus, I took my time to work part time, kumpul duit seciput dua ciput then only sambung belajar di MMU. Well, it explains my enrollment into MMU at the age of 20 kan? Good. Hehe. 

Sepanjang setahun pengajian Foundation in Law saya, saya menggunakan duit simpanan, duit ehsan ibu bapa dan adik beradik dan pinjaman PTPTN. Tapi PTPTN masa Foundation tu tak banyak mana pun. Kalau tak silap RM5000. 

Kemudian melangkah ke peringkat Ijazah pada 2008, Alhamdulillah Allah mudahkan jalan saya. Kerana keputusan Foundation yang cemerlang (kononnya), saya memohon tajaan biasiswa Yayasan Telekom Malaysia (YTM) dan Alhamdulillah saya dapat. Actually panjanglah cerita nak dapat tajaan ni sebab saya pun takkan boleh lupa betapa gigih berusaha apply biasiswa sana sini demi nak dapatkan financial assistance untuk sambung belajar. Kalau waktu Foundation tu pemalas dan keputusan tak cemerlang, saya rasa hari ni saya hanya mampu berangan nak jadi peguam je lah. In fact nak dapat biasiswa YTM tu mencabar jugak sebab usia saya waktu itu dah melebihi requirement untuk memohon. Tetapi bila disenarai pendek untuk pergi ke Selection Camp, kita cubalah usahakan yang terbaik. Anyway, kalau Allah swt kata itu rezeki kita, maka jadi rezeki kita juga. Syukur. 

So pendek cerita, sepanjang 4 tahun pengajian Ijazah di MMU, yuran pengajian saya ditaja sepenuhnya oleh YTM. Termasuklah wang poket (elaun sara diri) juga diberi YTM. In return, perjanjian saya dengan YTM adalah untuk berkhidmat dengan Telekom Malaysia selama 8 tahun seusai pengajian. Thus it explains what I am doing here in TM. Hehe. 

Upon my graduation from MMU (back in October 2011), saya lepak di rumah goyang kaki sekejap sementara menunggu Surat Pengesahan Tamat Belajar dari MMU. Sebab kalau nak tunggu lepas Konvokesyen, alamatnya kematu.hehe. So once dapat surat terus gigih cari peluang untuk menjalani Latihan Dalam Kamar (Chambering) di KL. Saya telah jalani Chambering saya di Messrs. Jeff Leong Poon & Wong selama 9 bulan bermula Januari 2012 hingga Oktober 2012. I was then called to the Bar, ditauliah sebagai Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya pada 30 November 2012. Alhamdulillah. 

Then 1 Disember 2014, saya mula berkhidmat dengan pihak penaja. Currently I am in Legal Department. Saya sempat ‘jump’ beberapa different position (with different job-scope) before ended up in Legal Department. Alhamdulillah, it is a good life journey. In fact I am looking forward for another 'jump'.

Oh ya. Berkenaan pengajian Master saya, saya mula enroll di Universiti Malaya sebagai pelajar Sarjana Undang-undang pada September 2012. Waktu itu saya masih ber-chambering but I was about to complete my chambering lah. Masa tu gatal-gatal je apply Master sebab boring. Haha. Sebab gedik, mungkin? 

So it took me less than 2 years to complete my Masters. Memula nak buat 3 semester je tapi macam pancit pula, so end up jadi 4 semester. Alhamdulillah, lancar walaupun tak cemerlang.haha. Saya baru tamat Masters saya beberapa bulan lalu dan menunggu peluang untuk Konvokesyen sekitar Oktober ini. Kalau tak ada aral, saya akan posing-posing pakai jubah konvo lagi. Hehe. Doakanlah, ye? 

So roughly I think itulah perkara penting pun untuk perjalanan saya sebagai pelajar dan graduan undang-undang. Untuk cerita lebih detail mungkin next-next entry lah kot. (Kalau saya rajin) 

Dan untuk soalan kos di MMU, I think the best is to take a calculator and calculate lah.hehe. Dulu lain, sekarang lain. Yuran sekarang semakin tinggi, Adik Anonymous boleh tengok di link yang saya sediakan di atas. Yuran pengajian memang jauhlah kalau nak compare dengan yuran pengajian di IPTA. Itu memang fakta yang tak dapat dinafikan. Tapi kalau throughout your journey as a student, you get good results, you can always try to apply for scholarship. Banyak scholarship yang ditawarkan contohnya MARA, JPA dan institusi lain. Don’t worry so much about that. Paling tak pun, PTPTN kan ada? Hehe 

Berkenaan kos tempat tinggal, saya fikir tak ada banyak beza dengan kos duduk rumah sewa kalau belajar di tempat lain pun. Kalau pandai berjimat, rendahlah kos-nya. Kalau jenis nak melahu, nak makan mewah-mewah, nak seronok-seronok 24 jam, memang duit tak pernah cukup. It depends on individuals, actually. 

I think that’s all for now. Kalau ada soalan-soalan lain boleh lah ditanya kemudian dan saya akan cuba respons. Usually saya akan reply lambat sebab blog ni saya jarang bukak dan jarang semak, tapi kalau saya dah bukak dan perasan dengan komen, saya akan response. 

If there’s any urgency to the matter, to get advice etc etc, please drop me an email at dntc.trainer@gmail.com

Free consultation, kononnya! Hehe. 

Semoga Allah swt redha. Wassalam

Wednesday, May 29, 2013

DREAM - Written by AY

Credit
Dream. Yes, everyone has a dream. Even me myself, I have a dream of my own. A dream is actually not just a dream that you get when you were asleep. This dream is about a goal that you want to achieve in your life. Yes, this dream is the dream that brings out the best of you and determines your interests. 

For me, I have got this idea talking about the dream is when I was being interviewed for the position as a chambering student in a legal firm. I went to several legal firms to look for a Master who can teach me what I really want. For me, my favorite field is criminal litigation. It is my dream to do criminal litigation. Although this is not the dream that I invented in my childhood era, but it is still a dream that I have been really-really wanted. 

The story started when I entered into the first firm for my first interview. This firm, is owned by a lawyer, we called him as Mr. L. He is a lawyer who involved with civil litigation. When I entered into his room, we started a normal interview session like “How old are you?” or “You studied law in MMU kah?” something more or less about that. But at one part, it really caught me up. He asked me a very challenging question, “what is your favorite field?” I was like, should I tell him the truth or not? He looked at me and told me to be truth with him. Then I said to him, “Actually Sir, I like to do criminal litigation Sir.” He smiled at me and said that they do not offered criminal litigation, as they only do civil litigation. Mr. L also claimed that, he also used to be like me, wanted to do criminal litigation but could not have the opportunity to do so. He said to me, if you don’t put your heart on it, you would not feel happy of doing it. He gave an example of hiking, if you love hiking, you would enjoy each steps that you hiking. But, if you do not love hiking, then you will complaint and nagging all the way when you were hiking. 

Second story came when I enter another interview’s session. This lawyer is a very well-known lawyer and he is a Dato’. I shall name this Dato’ as Dato’ J. This Dato do both criminal and civil litigation. It is coincident that his firm was looking for a chambering student that I saw in the Bar Council’s website. When I entered into the room, he looked at my resume and asked about my details (which I don’t think it’s necessary to narrate it here). Then came to the most favorite question, a million dollar question. He asked me what I liked most in law. I answer that I would love to do criminal and civil litigation, also conveyance. But, I expressly said to him that my top priority would be criminal litigation. He said to me in very simple words; “You must not just do the law, you have to LOVE it!” He also said that; “Cinta tu butakan? Bila bercinta, sanggup buat apa sahaja untuk dia kan? You have to love the law, willing to do anything for the law”. That is what made me realize that a dream is not just a dream that you faced each night. To achieve this dream, you have to really-really love it and you meant it. Alhamdulillah, I was accepted by Dato’ J to work at his firm. Hopefully, I could be better like him or be far better than him. 

Well, that is all I have learned in the interview sessions. Each and every day, we will learn a new things, but we should not be stingy to not share it with others. This is also an advice that I had obtained from Dato’ J. Thus, to achieve in your dream, one of it is you must put the love into it. Nothing won’t work if you don’t put your love and interest in the dream. Like Will Smith said in the movie that he and his son acted; “Nobody can stopped you from achieving your dream, not including me, but only you, yourself could stop you from doing so.” (If the quote is incorrect, I am sorry for the misstated quotes). 

Lastly, I am sorry if any of the words that I have written down in this article cause hurts to the people. As my teacher used to say, “Yang baik datang dari Dia, yang buruk datang dari diri sendiri”.Sekian, wassalam. 

YOU ONLY LIVE ONCE! GO AND CATCH YOUR DREAM! 

Note: This article is contributed by Mr. AY, an MMU graduate, a man, a living entity, an awesome lawyer-to-be. Lets pray for him! 


Sunday, May 26, 2013

45 hari lagi.

Kini kita sedang berada di dalam bulan Rejab. Pertengahan Rejab. Sesudah Rejab akan hadir Syaaban. Sesudah Syaaban, bolehlah kita mengucapkan Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.

Memandangkan kini bermastautin di KL setelah hampir 2 tahun meninggalkan Melaka, kepala otak ini mulalah ligat berfikir apakah projek kebajikan yang boleh diusahakan sempena Ramadhan nanti?

Alhamdulillah. Ada adik-beradik Alumni UPG Melaka yang semuanya semangat benar setiap kali berbicara tentang aktiviti kebajikan. Ini Dakwah Cara Kita. Sayang sampai syurgalah hendaknya. hehe.

Majoriti daripada kami telah bekerja dan kebanyakannya di Kuala Lumpur. Cara kami melihat kehidupan tidak lagi seperti dulu yang hanya tahu gelak ketawa, gurau senda semata.hehe. Sekarang bila berborak mesti isu kerja, isu kehidupan, isu kahwin, isu masa depan. Tidak lupa juga masing-masing sibuk menyatakan kerinduan untuk turun padang berprogram bersama. Rindu berkebajikan. Sebab kami seperti hari ini adalah hasil tarbiyyah insan-insan yang kami temui melalui program kebajikan. Subhanallah. Betapa Allah mentarbiyyah kami dengan pelbagai jalan.

So basically di group Whatsapp kami, kami sedang sok sek sok sek menyebut-nyebut nak organize program kebajikan. Saya melihat peluang Ramadhan yang akan datang nanti akan menjadi platform kami melepas rindu dan memuaskan keinginan hati untuk kembali bertemu anak-anak yatim khususnya. Alahai. Rindu. Rindu nak menangis dek penangan mereka. 

How I wish I can have another session of 'Payasum' moment. Masa tu sekitar 2009/2010. Kami buat program di PAYASUM, Sg Udang, Melaka. Kami bahagikan team kepada pelbagai tanggungjawab. Ada yang jadi Fasilitator untuk handle LDK dengan adik-adik supaya mereka tak boring. Ada yang bertukar untuk cat dinding buat mural. Basically untuk lukiskan hadis-hadis di dinding bangunan. Kemudian ada team yang membantu persediaan memasak. Kami berbuka bersama-sama. Ada juga momen-momen wakil team kami membuat persembahan penyampaian Puisi diiringi petikan gitar. Ketika ini saya berlari keluar, sebab kena cover mata basah. Tak tahan.huhu. 

Okay. Banyak kenangan dengan anak-anak yatim. Di pelbagai pusat/rumah anak yatim. 

Malah ketika di Lhokseumawe Aceh juga air mata terpaksa dikorbankan juga.hehe. Tak tahan, tak tahan. 

Kesimpulannya, rindulah untuk kembali berprogram bersama anak-anak yatim. Saya banyak belajar daripada mereka. Saya percaya, sahabat-sahabat lain juga. Sehinggakan kadang-kadang saya bercita-cita untuk membuka rumah kebajikan. Sedangkan diri sendiri tak terjaga. Sungguh kau bercita-cita tinggi.haha.

So saya nak tanya, siapa nak join saya buat program kebajikan, bersama anak-anak yatim Ramadhan nanti?
Cuba ke depan. Ya, ke mari, ke mari. Mari sini. hehe.

Sementara ilmu mengurus program masih bersisa dalam otak ni, bolehlah saya prepare kertas kerja, jika ada yang mahu berkolaborasi. Nanti dah tua, dah lupa cemana nak run programme, payah pula.hehe. Maklumlah, otak jua seperti besi. Kadangkala berkarat jua. 

Setakat ni saya baru intro-intro idea/plan dengan kengkawan Alumni UPG di Whatsapp group kami. Saya juga baru berintro-intro dengan wakil team Harian Islam yang kebetulan ada hajat yang sama cuma kekurangan tenaga berpengalaman mengatur program. Jadi, kalau kemudian nanti selepas berbincang lanjut dan masing-masing bersetuju, kami akan jalan ke depan. Kalau tak berjodoh, saya akan proceed dengan team Alumni UPG. Team Alumni UPG pun dah boleh gerak sebenarnya cuma sajalah ubah angin kalau boleh collaborate dengan pihak luar kan lebih manis. Mengerat ukhuwah kononnya.hehe.

Maka dengan itu, kami mencari mana-mana:

  • pembuat kek/kek cawan(cup cakes) atau cookies;
  • pengusaha kedai makan / restoran / tukang masak yang niat ikhlas menyumbang;
  • sesiapa yang baik hati yang suka menyumbang wang untuk tujuan kebajikan;
untuk sama-sama berganding bahu.hehe. Saya dan team tiada modal. Tapi modal kami adalah tenaga kami dan kemahiran kami untuk mengatur program dan menceriakan hidup insan-insan yang serba kekurangan. Cewah. 

So, siapa berminat? Lekas, hanya 45 hari lagi sebelum Ramadhan.hehe

Program kebajikan. Tiada keuntungan material. Tapi kalau sama-sama ikhlas, insyaAllah ganjarannya pahala. 

Oklah. Buat flashback sikit momen-momen indah waktu lalu.
Projek conteng dinding.
Kawan-kawan posing seround.

Projek buat kerja dapur.
Posing sambil lap pinggan mangkuk.
Projek mural.
Aktiviti LDK.
Assalamualaikum.

Pesanan penaja: Kalau belum habis ganti puasa sila ganti lekas ye. 

Monday, May 20, 2013

Jemputan

Saya tahu dan sedar blog ini semakin dianak-tirikan. Bukanlah niat saya untuk berhenti memberi manfaat. Cuma kesibukan.

Sedang saya termenung di dalam kelas, saya terfikir untuk menjemput rakan-rakan lama saya untuk menulis bersama di ruang ini. Saya tidak mahu blog ini mati.

Maka tunggulah kalau-kalau ada yang sudi. Jangan sebut soal royalti. Moga pahala Allah beri. :)

Wednesday, April 17, 2013

Monday, April 8, 2013

Surviving Law School.

Suatu pagi di hari minggu, Ummi mengajak bersarapan pagi di luar. Di kedai mamak kegemarannya, secara spesifik. Menjadi anak yang 'tunggal' waktu ini, saya bersetuju. Melayan selera Abah Ummi pada usia emas mereka begini adalah antara momen-momen indah untuk saya terokai dan hayati.

Di dalam kereta, Abah dan Ummi berborak tentang anak-anak rakan/saudara mereka yang berjaya menjadi doktor. Tidak lupa juga kegembiraan sendiri yang dikecapi, Abah berkata; "Abah syukur, seronok ada anak doktor, lawyer...".

Dengan pantas saya menepis, "Abah bukan nak anak jadi lawyer pun..". Sengaja saya bikin panas. Hehe. "Abah kan nak anak semua jadi doktor je..", saya menambah. Mengimbau pengalaman lalu, Abah benar-benar mahu saya menjadi seorang doktor. Namun dengan penuh selamba dan degil, saya membelok ke dunia berbeza. :)

"Eh apa pulak. Abah bangga apa ada anak lawyer jugak. Bukan senang nak jadi lawyer..", Abah konon menyedapkan hati si anak. Hehe. Ummi di belakang menambah-nambah, sengaja bikin panas. Seronok!

*****

Ramai orang bercita-cita hendak jadi peguam, tetapi tidak jelas dengan apa ruang lingkup kerjaya seorang peguam sebenarnya. Banyak universiti yang menawarkan jurusan undang-undang baik awam mahupun swasta. Malah ada juga kursus undang-undang ditawarkan tanpa mendapat pengiktirafan sepenuhnya. Setakat saya menulis entri ini, Unisza dan USIM masih berjuang mendapatkan pengiktirafan bagi membolehkan graduan-graduannya menjalani latihan dalam kamar seterusnya bergelar peguam.

So point pertama, jika mahu belajar undang-undang dan berniat untuk menjadi peguambela dan peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya yang diiktiraf, mohon kaji dulu taraf pengiktirafan kursus yang ditawarkan di universiti tersebut.

Ramai juga pelajar undang-undang ataupun graduan undang-undang yang membuat kesimpulan bahawa 'man, it's not easy to survive law school!'. Hehe. Benarkah?

Saya percaya, tak ada benda yang mudah dalam hidup ini. Semua jurusan pun mencabar dan dilihat payah. Mahukan kejayaan? Berusahalah! Mana ada kejayaan datang bergolek, ye tak? :)

Namun saya juga perlu bersetuju bahawa to survive law school is not something easy, but it's not impossible at all. Sebabnya, selepas tamat belajar, cabaran dunia chambering/latihan dalam kamar, lagilah 'neraka' untuk kebanyakan orang.

Seperti pelajar perubatan yang terseksa jiwa dan raga ketika zaman belajar, pastinya semua itu bukan sia-sia malah ia disusun sebegitu bagi membentuk persediaan mental dan fizikal tatkala mereka menjenguk alam 'housemanship' atau doktor pelatih. Dunia houseman lebih 'neraka' dari apa yang mereka sangka.

Maka tidak peliklah apabila ramai graduan undang-undang yang ketika belajarnya tidak sabar untuk habis belajar dan meninggalkan dunia penuh tekanan itu, memilih untuk kembali belajar ketika ber-chambering. Kerana kebencian yang terzahir ketika ber-chambering lebih besar berbanding seksa zaman belajar. Hehe. So hint-nya apa? It's not easy to survive law school. And it's crazier to survive chambering!

Tetapi alhamdulillah, segala kepayahan pasti ada kemudahan selepasnya. Itu janji Allah. Maka, berusaha sajalah. Allah pasti bantu.

Ramai juga kenalan saya yang pada asalnya mengambil jurusan undang-undang tetapi selepas beberapa semester, mereka bertukar bidang. Mengapa? Barangkali imuniti mereka tidak dapat melawan seksa dunia perundangan. Hehe.

Tetapi ada juga yang gagal beberapa kali tetapi tidak pernah berputus asa, apatah lagi bertukar bidang. Mereka tetap berusaha dan berusaha, hasilnya, mereka kini sangat hampir dengan pentauliahan bergelar Peguambela & Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya. As I said, it is not easy but nothing is impossible!

Sejak beberapa bulan yang lalu, saya banyak menerima berita gembira dari rakan-rakan. Rata-rata sedang bergembira kerana selesai menjalani latihan dalam kamar, tinggal lagi untuk mendapat pentauliahan sahaja. Masing-masing sibuk mencari rezeki kerja yang lebih baik. Rata-rata sibuk menunggu panggilan temuduga. Tidak lupa juga yang telah pun menerima tawaran kerja yang lumayan, atau agak lumayan. Hehe.

Saya? Saya menumpang gembira. Seronok melihat seorang demi seorang mencapai cita-cita setelah mengharungi segala susah payah dari mula hingga akhir. Paling tidak percaya sekali, setelah tamat chambering, masing-masing cuba mengintai peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, Sarjana. Sedangkan dahulu benar-benar terseksa bergelar pelajar undergraduate dan berdoa agar masa cepat berlalu. Tiba-tiba kini mahu kembali bergelar pelajar? Aneh! Itulah cinta yang buta namanya.hehe.

Melalui kepayahan di dalam bidang ini sungguh mengasyikkan dan mengujakan. Memang benar, kepayahan yang dilalui menanam rasa benci yang saaangat dalam. Tetapi once we are out of the danger zone, kita rasa sangat happy dan excited lalu teringin untuk terus menaikkan taraf pengetahuan. This is amazingly true. Selain Sarjana, Diploma in Syariah Legal Practice pun menjadi 'target' mereka. Asal boleh nak tambah ilmu undang-undang, selagi itu nak try. Hehe.

Minggu lalu ketika keluar membeli kasut kerja dengan dua orang rakan seperjuangan di MMU, salah seorang daripada mereka menerima panggilan telefon. Mendengar perbualan yang profesional dan serius, saya dan seorang lagi rakan mengagak, pasti panggilan terima kerja! Kami yang memasang telinga ini yang excited. Tatkala si penerima panggilan selesai bercakap dan mematikan talian, saya dan seorang lagi rakan senyum-senyum memancing. Minta belanja. Hehe. Gembiranya bukan kepalang sahabat yang beroleh kerja sehingga menghadiahkan kami seorang satu ciuman di pipi. Kelakar. Bila tengah teruja, semua tindakan di luar kawalan. Nasib baik perempuan sama perempuan!

Rakan saya yang seorang lagi pula ketika itu menunggu hari dipanggil temuduga. Kali ini dengan syarikat permotoran yang bernama besar di pelusuk dunia. Pergh. Dahsyat. Saya tabik spring. Hari ini, adalah hari beliau ditemuduga. Pagi tadi saya telah menurunkan sedikit sebanyak ilmu.kehkeh. Memandangkan saya adalah antara yang terawal ber-chambering, ditauliah sebagai Peguambela & Peguamcara, juga bekerja, mereka selalu membuatkan saya merasa tua dengan gemar merujuk kepada saya. Namun jauh di sudut hati saya sangat berbangga dengan pencapaian mereka. Mereka sangat hebat dari segi semangat perjuangan mereka sehingga ke tahap ini.

Oh sebelum terlupa, jika ada yang berhasrat untuk menyambung belajar dalam bidang perundangan di MMU, jangan khuatir dari segi kualiti dan pengiktirafannya. MMU diiktiraf dan para graduannya juga layak untuk bergelar Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya. Jangan khuatir tentang yang itu. Tambahan pula, MMU kini mempunyai Fakulti Undang-undang tersendiri, berbanding sebelum ini saya sendiri bergraduasi di bawah label Fakulti Perniagaan dan Undang-undang. They have grown so fast. Saya tumpang gembira.

Hari ini saya bertugas di sebuah syarikat telekomunikasi sebagai eksekutif biasa. "Tak jadi lawyer pon! Poyo! Cerita lebat!". Hehe. Yes, you are absolutely right.

Saya percaya dan yakin sepenuh hati bahawa Allah menyusun jalan hidup kita dengan keunikan dan hikmah tersendiri. Yakinlah dengan aturan Dia. Saya masih dan sangat sayangkan dunia perundangan saya. Alhamdulillah Allah beri saya peluang, walaupun bergelar eksekutif, bukan Peguam, saya masih menjalankan kerja-kerja berkaitan undang-undang. :)

InsyaAllah jika Allah beri izin dan buka jalan, saya akan kembali merencana jalan hidup seorang peguam muslimah yang syariah compliance bila tiba masanya. Peribahasa melayu 'kacang lupakan kulit' sangat bisa untuk saya terima dan menampalnya pada dahi saya. Oleh kerana itu, saya di syarikat ini, menjalani 'bond' pihak syarikat yang telah menyumbang wang menanggung kos pengajian ijazah undang-undang saya dan juga membekalkan wang sara diri sepanjang 4 tahun sebelum ini. Hehe.

Well, I enjoyed my undergraduate life so much.
And I am currently enjoying my working life cum postgraduate life at this moment.

Surviving law school is not easy but it is never impossible.
You should try, if you have a dream to be a legal practitioner one fine day.

It's awesome, and amazing, I tell you!

Rakan-rakan.
Dahulunya sekuliah.
Kini, se-pengamal-undang-undang.

Wednesday, April 3, 2013

Saat kau jatuh cinta

Tatkala kau masih remaja
Baru semalam kau bermimpi lalu baligh
Esoknya kau katakan, 'aku dewasa!'
Waktu itu yang kau kejar hanya cinta
Cinta pada si gadis buat si teruna
Cinta pada si jejaka buat si dara
Sungguhpun ayah bonda bicara 'jangan bercinta!'
Kau tetap melaung dan meraung berkata, 'ah! aku punya suka!'

Lalu kau berjalan
Dari perlahan seperti kekura
Sehingga selaju kilat di langit
Mencari dan mencari kalau ada yang terpana
Dek ayat manis yang kau sulam dari pinggir bibir mu

Nah! Sudah ada yang tersangkut di jerat miangmu
Gembira kau bukan kepalang
Lantas kau menjadi biasa dengan rasa angau dan rindu
Apa kau kisah dengan bisingnya ayah bondamu
Yang kau tahu cuma satu
Ucapan aku cinta atau aku rindu!

Saat kau jatuh cinta itu
Entah ke mana tanggungjawab kepada Tuhanmu
Entah hilang terbang cinta kepada ayah bondamu
Yang tertinggal hanya rasa ingin memperkenalkan si dia cinta hatimu
Walaupun masa itu ketiak engkau masih botak belum berbulu.

Gatalnya engkau, meluatnya aku.
Miangnya engkau, hanya Tuhan yang tahu.
Kau sikitpun tidak sedar malunya ayah bondamu
Melihat si anak mengheret ke sana sini buah hati nan satu
Buah hati yang kononnya cinta kan kamu
Buah hati yang bikin kau sasau dengan bicara i love you!

Hey! Kau tahu apa erti malu?
Pasti benar kau tidak tahu.
Kerana saat kau jatuh cinta itu
Yang kau fikir hanya mahu mengikut nafsu
Kau lupa si ayah si ibu menanggung malu
Kerana kau, lupa agama, lupa asal usulmu!

'Ah. Pedulilah!', kata kau
Jangan kau lupa
Kau masih muda
Nanti esok lusa bila kau dewasa yang benar benar dewasa
Pasti kau sesal, sehingga kau sebal
Dan kau akan pinta agar Tuhan padam semua kenangan miang mudamu
Kerana waktu itu baru kau jumpa definisi malu

Jangan khuatir
Waktu itu kau tiada lagi berharga
Caci maki manusia menyumpah meludah muka
Kau hanya perlu diam tunduk renung kaki lama-lama
Dan waktu itu percayalah
Aku mahu kata
Padanlah muka!
Siapa suruh jatuh cinta saat bulu ketiak belum ada??