Tuesday, December 9, 2014

When A Law Graduate Speaks (Q&A) Ep. 4

Bismillah. Alhamdulillah.


Semalam saya semak email syarikat dntc.trainer@gmail.com dan saya menerima email daripada seorang adik lepasan SPM yang turut berminat untuk menjadi pejuang arena undang-undang. Kebetulan email masuk ketika saya sedang berehat-rehat berbaring-baring di rumah (waktu malam semalam). Saya membaca email ini sekilas sebelum tidur dan siang ini saya ambil kesempatan (sementara waktu senggang di pejabat) untuk menjawab soalan adik ini sekadar termampu.

Soalan asal berbunyi seperti screenshot berikut :

Soalan.
-----------------------------------------------------------

Nama adik ini ialah Iman XYZ (bukan nama sebenar). Mari kita rujuk adik ini sebagai Iman sahaja. Jadi, balasan saya kepada email Iman adalah seperti berikut:

Waalaikumsalam wbt, Iman.

Thank you for your email. :) Will try my very best to assist you on the confusion that you are currently facing.

My answers to your questions are as follow:

Soalan 1 - Do u prefer to take law dlm negara or abroad:

If I was given a chance to go abroad, I will definitely go. Sebab belajar luar negara ni membantu seseorang itu melihat dunia dari kacamata berbeza. Minda lebih terbuka andai kita keluar dari kepompong dunia yang dah biasa dan dah muak kita tengok. 

I would like to share something via http://alfa-najlaa-mnor.blogspot.com/2014/09/25-menilai-sudut-bumi-yang-beda.html. Hopefully it helps you for a better understanding on living abroad.

Tapi untuk bidang undang-undang secara khusus, jawapan saya dalam soalan kedua di bawah.

Soalan 2 - What is the pro and cons kalau bljr law luar negara:

Untuk sambung belajar dalam negara atau abroad, semuanya ada pros and cons. If you are talking about the Law syllabus per say, it is more advisable for you to study locally. Why?

First, secara amnya, undang-undang negara kita tak sama dengan undang-undang negara yang akan awak pergi. Mungkin ada persamaan seperti kalau Malaysian law dengan British law, lebih kurang sama dalam beberapa area (sebab kita inherit dari British law) but still, banyak perbezaan. Dari sudut legal procedure juga banyak perbezaan. Jadi kalau awak grad law oversea, balik Malaysia, awak perlu study juga undang-undang Malaysia. 

Second, kalau awak grad law oversea, ada beberapa additional requirements yang awak perlu penuhi untuk melayakkan awak chambering dan seterusnya jadi peguam di Malaysia. Ini juga bergantung juga kepada pentauliahan sesebuah universiti luar negara itu. Secara ringkas, kalau awak study and graduate abroad, awak hanya boleh buat chambering setelah awak menduduki peperiksaan CLP - Certificate of Legal Practice. Alternatively, you may be exempted from CLP if you grad abroad only if you go through Bar Programme. Manakala kalau awak grad local, you do not have to sit for the CLP exam atau Bar Programme. Kalau grad Malaysia, awak grad je awak boleh terus start chambering. Tapi make sure semak akreditasi sesebuah universiti itu juga ye. 

Dalam erti kata lain, kalau grad oversea awak tak boleh buat chambering melainkan awak sit for CLP exam dulu ataupun awak attended Bar programme dan pass CBE - Common Bar Exam sebelum awak balik Malaysia. How difficult is these 2 CLP and CBE, you may google it. Secara amnya, yang saya dengar, CLP sangat susah. CBE pula tak semua orang bernasib baik untuk mendapat tempat melaluinya. Tapi, be positive. Kalau Allah swt izinkan untuk berjaya, susah macam mana pun kita pasti mampu hadapinya. :)

Dan kalau kita lihat dari sudut lain, belajar di luar negara ini nampaknya lebih mematangkan. Mematangkan cara kita berfikir dan hidup. You have to be so independent, struggle to survive dan balik dengan ilmu kehidupan yang penuh di dada (harapnya lah). Belajar di negara orang juga mungkin sounds grand tapi kalau jati diri tak kuat, akan jadi cabaran besar juga. Moga moga kalau ke luar negara, kita tak hanyut. Dan andai diberi peluang ke luar negara, pulanglah dengan kadar keimanan yang lebih tinggi dari waktu pergi. Sebab bumi Allah ini luas, ilmu ada di mana-mana. Cari cari mesti jumpa.

Cuma itulah, kalau buat law di oversea, memang leceh sikit untuk kemudiannya jadi peguam di Malaysia. Unless kalau awak tak berhajat nak jadi peguam, awak tak perlu melalui CLP dan chambering itu semua. Awak boleh terus bekerja sebagai penasihat undang-undang di mana-mana syarikat.

Soalan 3 - Is master really needed?

Untuk pengamal undang-undang khususnya peguam, Master bukan satu keperluan. Ianya hanya bonus kalau awak miliki. Juga sebagai self achievement seseorang. Sebab dalam kalangan peguam yang berlatih, kepakaran mereka bergantung kepada pengalaman mereka dalam mengendalikan kes, bukan kepada paper qualification like degree, masters, phd etc. Tetapi, if you plan to jump into education field, paper qualification is a need. Sebagai contoh sekarang ni, kalau awak nak jadi pensyarah undang-undang peringkat Ijazah, minimum awak perlu ada Master.


Soalan 4 - I think to apply pnb for scholarship? Is it okay?

Any scholarship is good. Kalau boleh, apply saja sebanyak mana scholarship yang mungkin. Kemudian tengok dapat tawaran yang mana. Tak semua kita apply kita akan dapat. Andaikata dapat tawaran dua atau lebih, kemudian pilih salah satu dari semuanya. 

Scholarship sangat membantu kita menampung kos belajar dan sara diri sepanjang pengajian. Namun, perlu ingat yang kebanyakan scholarship ada 'bond' ataupun 'ikatan perjanjian'. Sebagai contoh saya mendapat tajaan dari Yayasan XYZ mereka menaja saya selama 4 tahun pengajian. Dalam perjanjian, saya perlu bekerja bersama XYZ atau mana-mana anak syarikat selama 8 tahun. Jadi, saya perlu memenuhi tuntutan perjanjian yang telah saya persetujui semasa mendapatkan scholarship. Andai saya gagal, saya dikira 'breach of contract' dan pihak penaja boleh menuntut kembali sejumlah wang tajaan yang mereka pernah beri dulu.

Itu contoh sahaja. 

Iman boleh rujuk contoh contoh scholarship yang lain. Ada juga yang tak ada syarat untuk kembali berkhidmat dengan penaja setelah tamat pengajian. Semuanya bergantung kepada pihak penaja. Make sure you read and understand well the terms and conditions.

Akhir kata dari saya, sebagai orang Islam kita ni ada kelebihan 'gerak hati'. Biasanya Allah akan beri kita gerak hati untuk proceed dengan Plan A atau Plan B. Jadi, tepuk dada, tanya iman. Jangan lupa juga untuk usahakan Solat Hajat agar Allah mudahkan jalan Iman mencapai cita-cita, Solat Istikharah agar Allah beri Iman cahaya untuk memilih yang terbaik. Dan mintalah ibu bapa untuk doakan Iman. Selain itu, Iman usahakan juga Istisyarah iaitu bertanya kepada orang lain yang lebih pakar dalam hal ini agar Iman boleh timbang-tara pandangan-pandangan mereka. 

Niat untuk sambung belajar dan pursue dalam bidang perundangan juga perlu disemak. Semuanya wajib diniatkan kerana Allah swt. Andai Allah izinkan kejayaan buat Iman kelak, berbaktilah untuk agama dan ummah dengan ilmu yang Iman ada.

Btw, UIA is a great choice if you plan to pursue locally!
Selamat berjuang, bakal peguam!

Wassalam

p.s: Mohon izin untuk dikongsikan soalan dan jawapan di atas di blog saya. :)

-------------------------------------------------------


Sekian, dan moga bermanfaat.

Jika ada yang masih musykil, boleh email di dntc.trainer@gmail.com.
Wassalam

Links to:

Thursday, December 4, 2014

When A Law Graduate Speaks (Q&A) Ep. 3

Bismillah. Alhamdulillah.

Semalam saya semak email syarikat dntc.trainer@gmail.com dan saya menerima email daripada seorang lagi bakal pejuang arena undang-undang. Kebetulan kebelakangan ini saya tidak terlalu sibuk di pejabat (seperti sebelum-sebelum ini), jadi saya ambil masa untuk bantu menjawab soalan sekadar termampu.


Soalan asal berbunyi seperti berikut (saya cover nama jadi mari gelarkan adik ini Mr. Xman):

Soalan captured dari email dntc.trainer@gmail.com
-----------------------------------------------------------

Balasan saya kepada email Mr Xman adalah seperti berikut:

Salam Mr Xman.

First of all, terima kasih sebab baca blog. Moga bermanfaat hendaknya. Saya summarize-kan, soalan Mr Xman adalah seperti berikut:
  1. Dengan pointer Mr Xman 2.94 (CGPA) dan MUET Band 4, dapat tak Mr Xman mohon degree law MMU?
  2. Dengan pointer Mr Xman 2.94 (CGPA) dan MUET Band 4, dapat tak Mr Xman mohon scholarship? 
  3. Kalau dapat macam mana caranye?

Jawapan saya:

Soalan 1:

Mr Xman boleh rujuk kepada website MMU, untuk Entry Requirements for Bachelor of Law (Hons) di https://www.mmu.edu.my/index.php?req=136.

Based on the website, kalau yang dah buat Foundation of Law/Matriculation programme dari institusi yang diiktiraf, you have to:
Pass the Foundation of Law (which your result shown that you passed!), pass dalam SPM dengan 5 Kredit termasuklah Bahasa Melayu kredit dan minimum B+ untuk English. (awak boleh check result SPM awak).


Soalan 2:

Untuk scholarship, Mr Xman perlu sedia maklum yang yuran pengajian di MMU memang mahal. Sekarang ni, berdasarkan website MMU, yuran pengajiran untuk Degree Law sekitar RM62,040 - RM67,680 (Malaysian Students).

Antara pilihan scholarship yang sering disebut di MMU adalah:
- Yayasan Telekom Malaysia (YTM),
- Yayasan Universiti Multimedia (YUM),
- JPA,
- MARA (pinjaman boleh ubah), atau
- PTPTN (pinjaman).

Kebanyakan scholarship demands result SPM (untuk permohonan Foundation) atau result STPM/Foundation (untuk permohonan Degree) yang outstanding. Mungkin untuk permulaan Mr Xman akan menghadapi kepayahan sedikit.

Saya suggest Mr Xman untuk try check dengan MARA untuk peluang Mr Xman mendapatkan pinjaman boleh ubah. Kalau result bagus, boleh jadi tak payah bayar langsung atau hanya bayar semula sekitar 25% sahaja daripada keseluruhan jumlah pinjaman. MARA juga tak membebankan.

Untuk YUM dan YTM, biasanya berdasarkan keputusan SPM/STPM/Foundation yang outstanding. Saya kurang pasti sama ada mereka menawarkan biasiswa pada tahun kedua pengajian. Tapi untuk YTM, mereka dah tak tawarkan biasiswa untuk course Law. 

Worst case, ambillah pinjaman PTPTN. Tapi memang membebankan sikit lah nak bayar pinjaman tu di kemudian hari. Namun pada saya, selagi mana Mr Xman ada semangat untuk mencapai cita-cita, tak salah bersusah-susah. Sebab pengalaman inilah yang akan mendidik Mr Xman untuk sering jadi manusia yang humble dan sedar diri dan sentiasa berpijak di bumi despite how high you have reached the sky pun.

Soal kewangan tak wajar dijadikan penyebab untuk menggagalkan matlamat seseorang mencapai cita-citanya. 


Soalan 3:

Macam mana cara:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maaf sebab mungkin tak banyak yang dapat saya bantu. Jangan khuatir tentang masa dan usia, kerana saya bermula dengan Foundation pada usia 20. 21 baru start Degree tapi berjaya habis belajar pada penghujung usia 24. 25 tahun dah start Chambering, 25 tahun sambung master sambil kerja. Alhamdulillah stabil je.

Kalau hendak berjaya, apa jua alasan takkan menggagalkan kita. Tapi kalau semangat untuk berjaya tak berapa nak ada, satu alasan pun cukup untuk membatalkan misi kejayaan kita.

Solat hajat dan mohon Allah mudahkan jalan. Perbaiki niat untuk sambung belajar dan menggapai cita-cita keranaNya, moga dipermudahkan urusan Mr Xman .

Saya mohon izin untuk kongsikan soalan Mr Xman dan jawapan saya di blog saya untuk manfaat orang lain juga.

Selamat Maju Jaya, Mr Xman . Wassalam.

-------------------------------------------------------

Sebagai bonus untuk Mr Xman, saya juga telah meminta pendapat sahabat-sahabat Alumni MMU dan pelajar undang-undang MMU di Instagram DNTC di @dntc_trainer. Dan berikut adalah hasil response yang saya terima, moga membantu untuk boost semangat Mr Xman memperjuangkan cita-cita.

Satu | Peguam berjaya di KL.
Graduan Law MMU.
Keputusan degree mungkin bukan 1st class, tapi peluang pekerjaan beliau sekarang, cukup first class.
Sampaikan boss sendiri offer untuk tanggung cost sambung belajar.
Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia, fikirlah sendiri.hehe

Dua | Juga peguam berjaya di KL.
Kini memulakan pekerjaan di firma yang baru setelah mendapat 'offer' yang lebih baik.
Zaman belajar beliau, bukanlah sebagai pelajar yang outstanding tetapi beliau cukup outstanding di arena pekerjaan. Memiliki pengalaman handle case-case berprofil tinggi.
Juga memegang Diploma Syariah Legal Practice.
A civil and syariah legal practitioner, she is.
Tuah ayam nampak di kaki. Tuah manusia, tengoklah dia ni.hehe
Sambungan kepada komen di atas. 

Tiga | Seorang pelajar tahun dua (kot) ijazah undang-undang di MMU.
Pemegang biasiswa MARA dan merupakan pelajar aktif berprogram.
Bekas pelajar MRSM dan bakal menggegar dunia.
Rasanya 'music' seperti dalam komen di atas adalah typo.
Maybe she intended to write 'masih'. hehe.

Sekian, dan moga bermanfaat.

Jika ada yang masih musykil, boleh email di dntc.trainer@gmail.com.
Wassalam

Friday, August 29, 2014

When A Law Graduate Speaks (Q&A) Ep. 2

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari ni saya tergerak hati untuk membuka email syarikat dntc.trainer@gmail.com. Saya menerima email daripada seorang lagi bakal pejuang arena undang-undang. Pertama sekali untuk adik Amirul, mohon maaf dari saya atas keterlewatan membalas email dan menjawab persoalan anda. Kelewatan memberi respons ini adalah atas kelemahan saya sendiri. Kesibukan bekerja di pejabat membuatkan saya terlupa untuk menyemak email rasmi DNTC.

Email berbunyi begini:
"Salam.
Kak, sy trjumpa blog akak yg inspirasigadisnajlaa tu stelah google2. Dan kisah kak waktu nk ubah pilihan nak buat law tu sama mcm sy skang. Sy umur 19 dan ex asasi hayat unimas. So bru2 ni kputusan sy dpt zoology kat unimas. Disebabkan parent sy xbg dan paksa sy try foundi sains lg utk medic, sy trpaksa lawan utk katakan tidak. Sy dh penat mencuba dan medic bukanlah minat sy. Sy ni dulu kat sekolah mrsm jgk bekas pendebat, so mmg minat utk law tu wujud sendiri sejak skolah menengah lg. jd, setelah semua bersetuju dgn pilihan sy utk smbung law, Sy lakukan bbrapa research law school ipts dan nmpknya hanya mmu shj yg sesuai. Tp hanya satu intake iaitu jun 2015 tahun dpn. Maknanya sy umur 20 tahun jgak la. Hmm. Sy nak tanya akak, spjg tempoh sy nak tggu hingga jun tahun dpn tu kak, apa yg sesuai sy lakukan? Kerja ke? Pergi belajar bahasa ke (english or chinese)? Dan apa preparation yg sesuai sy nak buat akak? Yelah akak sy takut jugak ni, zero psl law dari bdk sains tiba2 nk start law lain. Kalau boleh, akak suggest la apa yg patut. Sy takut jgak waktu foundi nnt sbb mmg family sy cabar, ni pilihan sy. Buat pertama kali sy bangkang dorang. Thanks ye akak. Blog akak beri motivasi sgt2! Alhamdulillah moga Allah beri rezeki tak terhingga kat akak dan keluarga."
------------------------------------------------------------------------

Saya percaya adik Amirul menghantar email ke dntc.trainer@gmail.com selepas membaca entry yang saya tulis sebelum ini. Saya selesa menerima email melalui email DNTC kerana email personal saya terlalu semak dengan macam-macam perkara. Hehe. Email DNTC saya akan buka apabila ada urusan.

Okay so straight to the point. Sebelum saya menjawab soalan-soalan adik Amirul, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kerana anda mengenali potensi diri sendiri dan sudah mendewasakan diri dengan membuat keputusan tentang bidang yang anda ingin terokai walaupun keluarga mendorong anda menceburi bidang lain. Syabas. Kita geng! (Sep sikit!) hehe.

Baik, berikut adalah jawapan saya kepada soalan-soalan adik Amirul. Semoga ianya bermanfaat untuk orang lain juga. Enjoy the answers!

i) Sepanjang tempoh ruang masa yang anda ada (dari sekarang hingga Jun 2015), apa yang sesuai untuk anda lakukan?

Adik Amirul, sejujurnya saya bukanlah orang yang mahir untuk mencadangkan perkara yang sesuai untuk anda lakukan. Namun, mungkin saya boleh kongsikan dengan pengalaman saya melebihi 7-8 tahun yang lalu.

1.// Menghadiri Kursus Bahasa Inggeris (atau Bahasa Melayu)

Setelah saya membuat keputusan untuk berhenti belajar dari bidang sains di Matrikulasi, saya membuka ruang kepada diri untuk memperbaiki skil Bahasa Inggeris saya. Saya telah mendaftar ke British Council, dan sempat mengambil dua level kelas Bahasa Inggeris. Saya kurang ingat berapa lama tempoh kursus Bahasa Inggeris yang saya ambil tapi saya fikir ianya tidak kurang daripada 3 bulan. 

Kenapa saya ke British Council

Jujurnya kerana saya hanya ingin memenuhi masa senggang yang saya ada. Saya tidak mahu kelihatan terlalu ‘loser’ dengan hanya duduk goyang kaki di rumah sementara menunggu rezeki menyambung pelajaran. Saya juga mendapat dorongan daripada adik-beradik saya untuk meneruskan niat menjalani kursus Bahasa Inggeris tersebut. Alang-alang mengisi masa, biar berbaloi. Tambahan lagi British Council menyediakan sijil setelah tamat kursus.

Adik Amirul, bidang undang-undang menuntut kebijaksanaan anda dalam penggunaan bahasa. Andai anda merasakan Bahasa Melayu anda perlukan penambah-baikan, mungkin anda boleh hadiri kursus Bahasa Melayu. Begitu juga dengan Bahasa Inggeris. Tak kisahlah di mana pun pilihan anda untuk menghadiri kursus bahasa tersebut.

Penting untuk anda bina keyakinan diri untuk berkomunikasi dalam dua bahasa ini. Anda menyatakan anda merupakan bekas pendebat ketika zaman persekolahan, ini satu bonus untuk anda. Mungkin tidak banyak yang perlu diperbaiki. Cuma perlu menggilapkan lagi skill yang anda ada. Kemahiran penulisan juga sangat penting. Akan datang, apabila telah bergelar pelajar undang-undang, barulah anda tahu bagaimana ‘lenguhnya’ jari menulis berkajang-kajang jawapan peperiksaan! Jadi, bersedialah! Hehe

Bahasa Cina atau lain-lain adalah pilihan dan kelebihan bonus. It is not so much as a requirement to excel in law field. Kalau ada bahasa tambahan, itu satu bonus. Mungkin bonus jangka masa panjang apabila menempuhi alam pekerjaan kelak. Wallahualam. Saya hanya mampu berloghat Terengganu selain Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris! hehe

2.// Bekerja Sambilan

Memandangkan saya terlalu segan kerana berhenti belajar dalam keadaan belum tentu berpeluang menyambung pelajaran dalam bidang yang saya inginkan, saya juga telah mengambil keputusan untuk bekerja. 
Tajuknya: Mencari Duit Poket.
Alkisahnya: Segan Punya Pasal. 

Saya pasti sedikit sebanyak anda sedang melaluinya sekarang. Anda perlu kuat semangat dalam memperjuangkan cita-cita ini. Cabarannya pasti mendatangi anda. Jika tidak setiap hari, mungkin seminggu sekali, mungkin sebulan sekali.

Adalah tidak mudah mendengar perkhabaran sahabat-sahabat seperjuangan dahulu di MRSM mula ‘fly’ ke sana sini menyambung pelajaran dalam bidang yang ‘wow’ dan ‘fuyyoo’ di mata kita dan ramai orang. Bertabahlah walaupun anda bakal merasakan ‘betapa kecilnya diriku ini’. Mungkin juga perasaan sebegitu membawa anda menyanyi-nyanyi lagu ‘Aku semut kecil, engkau semut merah’. Hehe. Kuncinya: Tabah dan kuat semangat!

So coming back to the point, sambil mengisi masa tu, kalau ada kesempatan, jenguk-jenguklah peluang untuk bekerja sambilan. Bekerja di mana?

Cadangan saya, anda boleh mencuba bekerja sebagai ‘kuli’ di fast-food restaurant atau yang seangkatan dengannya. Contohnya, KFC, Pizza Hut (elakkan McDonalds kerana pejuangan boikot perlu diteruskan). Atau jika mahu ‘kelass’ sikit mungkin boleh cuba kedai-kedai kopi seperti Coffee Bean, Sans Francisco, Dome, Secret Recipe dan elakkan Starbucks kerana usaha boikot jangan sesekali dihentikan.

Saya mempunyai pengalaman bekerja selama bertahun-tahun di Coffee Bean bermula dari sebelum menyambung pelajaran di MMU sehinggalah ketika saya memasuki tahun kedua Ijazah. (Saya berhenti kerana tanggungjawab sebagai pemimpin persatuan mula menghantui saya ketika itu.) I was working on part-time basis back then. I found it interesting and the experience is something that I could never buy with money. 

Melalui pengalaman bekerja ini, saya belajar membina keyakinan diri untuk berkomunikasi dengan lebih baik, dengan senyuman, PR gets improved, English gets better selain belajar resepi membancuh Cappucino, dan mem-blend Ice Blended. The experience was wonderful! Dan sehingga hari ini saya masih merindui pengalaman bekerja!

Bekerja part-time sebegini pastinya tidaklah memewahkan poket anda. Tetapi tidak mengapa. Anda akan terasa mewah dengan pengalaman hidup yang mahal, yang tidak dapat anda trade-in dengan nota nota wang kertas. Ini jaminan saya!

Selama beberapa lama saya bekerja sebagai kuli di Coffee Bean banyak-banyak tahun dahulu, saya berjaya mengumpul wang pendaftaran kemasukan saya ke MMU. Seingat saya, yuran pendaftaran waktu itu sekitar RM1700. Alhamdulillah. 

Tunjukkan kesungguhan kita dalam memperjuangkan cita-cita kita. Pastinya ibu bapa tidaklah sekejam mana untuk membiarkan kita ‘survive’ sendiri dalam bidang yang kita paling. Parents being parents, they would never want to see their kids suffering from shortage of money etc. Tapi, kalau mereka melihat kesungguhan kita, mereka pasti tersenyum dan ini membantu mereka dalam membina keyakinan dalam pilihan dan keputusan kita. 

Jadi, cubalah!

Tidaklah saya paksa anda untuk mengumpul duit untuk membayar yuran. Jika anda tidak mahu/mampu pun tidak mengapa. Anda boleh cuba bekerja, ambil pengalaman dikulikan, ditindas, dipuji, diherdik, dimarah, disayangi. Saya sarankan anda mengambil pengalaman mengenali kehidupan dan manusia melalui pengalaman bekerja seumpama ini. Keyword: Jika mental tak kuat, selepas sebulan dua, anda akan ‘tender resignation’ atau worst case scenario, anda tiba-tiba hilangkan diri tanpa sebarang notis. Serik mungkin? Hehe

3.// Lain-lain persediaan (preparation) yang sesuai.

Pertama: Banyakkan membaca

Saya sarankan anda biasakan diri membaca buku motivasi. Sebagai seorang quitter yang kemudiannya memilih untuk bertukar bidang, kekuatan utama yang perlu dibina adalah motivasi diri. Mental dan jiwa kena kuat, dik. Kalau tak, selepas beberapa waktu melayan hentam-hentam dan kritik-kritik manusia, adik boleh terjatuh kembali. Jadi, elakkan perkara itu berlaku dengan membentengkan diri dengan bacaan-bacaan motivasi.

Sekitar waktu saya struggle membina keyakinan diri bahawa ‘saya juga layak untuk berjaya seperti orang lain’, saya dipinjamkan sebuah buku tulisan Anthony Robbins bertajuk ‘Awaken the Giant Within’. Buku ini benar-benar melahirkan jiwa besar saya untuk terus berjuang mencapai cita-cita. Dan mulai saat itu saya berselera membaca buku-buku motivasi dan inspirasi.

Kredit Google: Cuba baca sini.

Kedua: Banyakkan Update Isu Semasa

Zaman kini amatlah mudah untuk kita educate diri kita dengan perkembangan isu semasa dengan adanya media massa. Internet sangat membantu kan? Malah Facebook sendiri boleh menjadi informer terawal untuk kita membaca macam-macam berita.

Perlahan-lahanlah digest tentang isu negara, isu politik, isu dunia, isu kemanusiaan dan sebagainya. Tidaklah sehingga anda perlu menjadi sangat ‘power’ dalam hal hal semasa. Cukup sekadar you know what is happening in this country, in this world.

Mengapa? Kerana kelak apabila anda mula mempelajari undang-undang, anda akan sedar bahawa to update with the current issues is so important and helpful for you to understand the law and its application. 

Kalau sebelum ini anda tidak minat untuk mengambil tahu berita semasa, mulai sekarang sekali sekala selaklah surat khabar untuk mengintai satu dua berita hangat. Mengetahui itu perlu. Tidak perlu membuat judgment. Okeh?

Ketiga: Rapatkan diri dengan Allah swt

Mudah, banyakkan masa untuk berkomunikasi dengan Allah swt. Ambil peluang masa senggang yang ada untuk meluahkan segala rasa kepada Allah swt. Mintalah apa saja yang anda ingin minta. Dia Maha Mendengar. Paling penting mintalah agar jalan yang dipilih ini membawa kebaikan untuk dunia dan akhirat anda.

Bidang perundangan adalah bidang yang ‘panas’ untuk sesetengah orang. Jadi, anda perlu sentiasa bersedia dan teguh dalam menjaga hubungan dengan Allah swt. Jika lemah, kita mudah hanyut dan tenggelam dalam ‘glamour’ nya dunia perundangan.

Kalau dah pakai baju hitam-putih bukan main smart, tarik beg (trolley) yang sarat dengan dokumen dan fail kes, mahu orang tak cair? Hehe

Pintalah agar Allah swt sentiasa teguhkan iman, semangat dan jiwa anda dalam perjuangan ini. Moga bermanfaat dunia dan akhirat.

Other than the above, I guess I have nothing more to say. Life is short, enjoy it to the fullest. And while enjoying your life, make sure Allah swt is always in your heart. For every breath that you are taking, semuanya berlaku dengan izin dan ihsan Allah swt.


Doa saya, semoga anda menjadi manusia yang bermanfaat untuk ummah seluruhnya. 
Mohon maaf atas kekurangan saya dalam menjawab persoalan-persoalan anda. 

Wassalam



Monday, August 11, 2014

When A Law Graduate Speaks (Q&A)

Bismillah. Alhamdulillah.

Hari ini kebetulan saya mengintai blog ini yang sudah terlalu lama saya biarkan sepi. Currently I am maintaining 3 blogs, like literally memang 3 blog. Cuma yang rajin saya focus ruang baru saya di www.bicaranajlaa.com dan satu lagi personal blog. Tapi memandangkan hari ni saya terbaca komen seorang pembaca di entry lama saya tahun 2011 yang lalu di sini, saya fikir saya perlu menjawab soalan-soalan melalui satu entri khas. Lalu ditulislah entri ini dalam masa yang sangat singkat. 

Komen dari Adik Anonymous berbunyi begini:
"Salam, mohon pandangan dari empunya blog yang arif..:)tp sblom tu nk bg tau keraguan sy terhakis lps bace artikel ni, seriously!... tp sy ada soalan..
jujur sy sebenarnya dalam dilema. sy skrang last sem untuk fod. in business management. then akan sambung ke degree in business jgk la kan. tp org2 tua sy termasuk p.cik2(dorang ni blaja mmg tip top habis lah, jd xbleh nk tolak saranan ikhlas dorang ni mentah2) x galakkan untuk sy continue course business ni... (sbbnye.. i think u know y:) plus dorang pun tau sy asalnye nak jdi peguam.. tp masalahnye bi sy waktu spm tu dpt c+ je.. subject lain A.(sy bdk art je), so now saya sdang mencari ipts yg sesuai untuk jurusan undang-undang (ipta mmg x layak) and akak kan bkas pelajar mmu so sy igt nk continue study kat mmu jgkla.. so bleh x akak citer ckit (panjang lebar lgi sy suke ;) akak mula2 amik ape eg. foundation in law ke.. pastu.. degree ke.. next... master ke.. macm tu la lebih kurang.. and last skali tp pling penting.. nk tau gak kos untuk blaja kat mmu melaka (kan?) mcm mana.. including sara hidup, t.tinggal, buku2.. yela sy ni bukan dari keluarga yang senang so, xnak la susahkan family..
sori panjng lebar tp hrp sgat akak sudi blas.. t.q" 

Pertama sekali, terima kasih Adik Anonymous atas kesudian membaca blog ini. Dan terima kasih kerana bertanya. Saya tak arif, tapi banyak soalan dalam komen anda yang perlu saya jawab. Apparently, saya telah meninggalkan MMU selama 3 tahun dan mungkin saya tak ingat saya journey saya beberapa tahun lepas tetapi saya akan cuba untuk menjawab soalan-soalan Adik Anonymous. 

Kedua, lets enjoy my answers to your queries, ya? Moga ianya bermanfaat juga untuk kawan-kawan lain yang berminat dalam bidang undang-undang. 

i) IPT mana yang menawarkan jurusan undang-undang? 

Di Malaysia, kebanyakan IPTA menawarkan jurusan undang-undang. Antara yang ternama adalah UM (Universiti pertama di Malaysia yang menawarkan jurusan undang-undang), UKM, UiTM, UIA, USIM, UUM, UNISZA dan anda boleh semak sendiri. Saya tidak terlalu khatam tentang hal ini tapi secara amnya, itulah IPTA yang menawarkan jurusan perundangan. 

Adatlah hidup zaman sekarang terlalu tinggi persaingan. IPTA, being the higher education institutions yang mendapat subsidi kerajaan, pastinya berbondong-bondong yang berebut. Dan kalau tak berpeluang atau tidak terpilih, janganlah kecik hati. Berusahalah untuk mendapat tempat di IPTS, jika berkemampuan. 

IPTS yang menawarkan jurusan perundangan ada banyak juga which you can check it yourselves. Tetapi kebanyakannya menggunakan silibus UK atau Australia yang mana senang cerita such institution tidak tersenarai dalam definisi ‘Qualified Person’ seperti yang termaktub di dalam Legal Profession Act. Tetapi Universiti Multimedia (MMU) adalah IPTS yang mendapat pengiktirafan daripada Legal Profession Qualifying Board (LPQB) sekaligus meletakkan graduan undang-undang MMU mempunyai kelayakan sebaris dengan graduan UM, UiTM, UIAM dan UKM. Ini adalah status terkini. Jangan tanya tentang status sebelum ini. Panjang saya perlu jelaskan nanti. So dari segi kelayakan graduan undang-undang dari MMU, mohon jelas dan padamkan kemusykilan. 

Sumber: Google

ii) Apakah ‘requirements’ untuk memohon tempat sebagai pelajar jurusan undang-undang di MMU? 

Jujurnya yang ni saya kurang pasti. Mungkin requirements dah bertukar, considering that MMU now has its own Faculty of Law. Previously when I was still a student in MMU, we were ‘parked’ under the Faculty of Business and Law. Back then, there was no Faculty of Law yet. So sekarang, dengan adanya Fakulti tersendiri, nama semakin diyakini, produk semakin dipercayai, mungkin requirements agak tinggi. Wallahualam. Saya sediakan link Faculty of Law di sini untuk anda semak sendiri. 

Entry requirements untuk Foundation in Law di sini dan entry requirements untuk Bachelor of Law (Hons) di sini.

Menurut pemerhatian saya, perlu ada minimum B+/B3 untuk Bahasa Inggeris manakala minimum C untuk Bahasa Melayu. 

Memandangkan Adik Anonymous dah go though Foundation in Business Management, mungkin Adik Anonymous boleh rujuk secara terus dengan pihak MMU. Manalah tahu boleh enroll terus untuk buat Bachelor of Law (Hons) using Foundation in Business Management as your entry requirements. Wallahualam. Boleh cuba try test. 

iii) Perjalanan saya sebagai graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (Kepujian) dari MMU Melaka. 

Setelah 3 tahun meninggalkan MMU, agak mencabar juga untuk saya re-call segala pengalaman dan perjalanan saya semasa bergelar pelajar di sana. InsyaAllah saya kongsikan secara ‘general’. Harap-harap membantu, ya? 

Saya bermula sebagai pelajar Foundation in Law, sekitar tahun 2007. Waktu itu usia saya telahpun menjangkau 20 tahun. Kelewatan saya dalam memulakan pengajian di MMU adalah kerana saya telah ke Kolej Matrikulasi Kedah terlebih dahulu pada usia 18 tahun, menyambung pengajian dalam Sains Hayat. Kerana saya datang dari sekolah MRSM, saya didorong oleh keluarga untuk menyambung pengajian dalam bidang sains. Namun, half way in there, I made decision to quit and left the college after one semester. Kemudian being a quitter, obviously I felt like a loser. Thus, I took my time to work part time, kumpul duit seciput dua ciput then only sambung belajar di MMU. Well, it explains my enrollment into MMU at the age of 20 kan? Good. Hehe. 

Sepanjang setahun pengajian Foundation in Law saya, saya menggunakan duit simpanan, duit ehsan ibu bapa dan adik beradik dan pinjaman PTPTN. Tapi PTPTN masa Foundation tu tak banyak mana pun. Kalau tak silap RM5000. 

Kemudian melangkah ke peringkat Ijazah pada 2008, Alhamdulillah Allah mudahkan jalan saya. Kerana keputusan Foundation yang cemerlang (kononnya), saya memohon tajaan biasiswa Yayasan Telekom Malaysia (YTM) dan Alhamdulillah saya dapat. Actually panjanglah cerita nak dapat tajaan ni sebab saya pun takkan boleh lupa betapa gigih berusaha apply biasiswa sana sini demi nak dapatkan financial assistance untuk sambung belajar. Kalau waktu Foundation tu pemalas dan keputusan tak cemerlang, saya rasa hari ni saya hanya mampu berangan nak jadi peguam je lah. In fact nak dapat biasiswa YTM tu mencabar jugak sebab usia saya waktu itu dah melebihi requirement untuk memohon. Tetapi bila disenarai pendek untuk pergi ke Selection Camp, kita cubalah usahakan yang terbaik. Anyway, kalau Allah swt kata itu rezeki kita, maka jadi rezeki kita juga. Syukur. 

So pendek cerita, sepanjang 4 tahun pengajian Ijazah di MMU, yuran pengajian saya ditaja sepenuhnya oleh YTM. Termasuklah wang poket (elaun sara diri) juga diberi YTM. In return, perjanjian saya dengan YTM adalah untuk berkhidmat dengan Telekom Malaysia selama 8 tahun seusai pengajian. Thus it explains what I am doing here in TM. Hehe. 

Upon my graduation from MMU (back in October 2011), saya lepak di rumah goyang kaki sekejap sementara menunggu Surat Pengesahan Tamat Belajar dari MMU. Sebab kalau nak tunggu lepas Konvokesyen, alamatnya kematu.hehe. So once dapat surat terus gigih cari peluang untuk menjalani Latihan Dalam Kamar (Chambering) di KL. Saya telah jalani Chambering saya di Messrs. Jeff Leong Poon & Wong selama 9 bulan bermula Januari 2012 hingga Oktober 2012. I was then called to the Bar, ditauliah sebagai Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya pada 30 November 2012. Alhamdulillah. 

Then 1 Disember 2012, saya mula berkhidmat dengan pihak penaja. Currently I am in Legal Department. Saya sempat ‘jump’ beberapa different position (with different job-scope) before ended up in Legal Department. Alhamdulillah, it is a good life journey. In fact I am looking forward for another 'jump'.

Oh ya. Berkenaan pengajian Master saya, saya mula enroll di Universiti Malaya sebagai pelajar Sarjana Undang-undang pada September 2012. Waktu itu saya masih ber-chambering but I was about to complete my chambering lah. Masa tu gatal-gatal je apply Master sebab boring. Haha. Sebab gedik, mungkin? 

So it took me less than 2 years to complete my Masters. Memula nak buat 3 semester je tapi macam pancit pula, so end up jadi 4 semester. Alhamdulillah, lancar walaupun tak cemerlang.haha. Saya baru tamat Masters saya beberapa bulan lalu dan menunggu peluang untuk Konvokesyen sekitar Oktober ini. Kalau tak ada aral, saya akan posing-posing pakai jubah konvo lagi. Hehe. Doakanlah, ye? 

So roughly I think itulah perkara penting pun untuk perjalanan saya sebagai pelajar dan graduan undang-undang. Untuk cerita lebih detail mungkin next-next entry lah kot. (Kalau saya rajin) 

Dan untuk soalan kos di MMU, I think the best is to take a calculator and calculate lah.hehe. Dulu lain, sekarang lain. Yuran sekarang semakin tinggi, Adik Anonymous boleh tengok di link yang saya sediakan di atas. Yuran pengajian memang jauhlah kalau nak compare dengan yuran pengajian di IPTA. Itu memang fakta yang tak dapat dinafikan. Tapi kalau throughout your journey as a student, you get good results, you can always try to apply for scholarship. Banyak scholarship yang ditawarkan contohnya MARA, JPA dan institusi lain. Don’t worry so much about that. Paling tak pun, PTPTN kan ada? Hehe 

Berkenaan kos tempat tinggal, saya fikir tak ada banyak beza dengan kos duduk rumah sewa kalau belajar di tempat lain pun. Kalau pandai berjimat, rendahlah kos-nya. Kalau jenis nak melahu, nak makan mewah-mewah, nak seronok-seronok 24 jam, memang duit tak pernah cukup. It depends on individuals, actually. 

I think that’s all for now. Kalau ada soalan-soalan lain boleh lah ditanya kemudian dan saya akan cuba respons. Usually saya akan reply lambat sebab blog ni saya jarang bukak dan jarang semak, tapi kalau saya dah bukak dan perasan dengan komen, saya akan response. 

If there’s any urgency to the matter, to get advice etc etc, please drop me an email at dntc.trainer@gmail.com

Free consultation, kononnya! Hehe. 

Semoga Allah swt redha. Wassalam

Wednesday, May 29, 2013

DREAM - Written by AY

Credit
Dream. Yes, everyone has a dream. Even me myself, I have a dream of my own. A dream is actually not just a dream that you get when you were asleep. This dream is about a goal that you want to achieve in your life. Yes, this dream is the dream that brings out the best of you and determines your interests. 

For me, I have got this idea talking about the dream is when I was being interviewed for the position as a chambering student in a legal firm. I went to several legal firms to look for a Master who can teach me what I really want. For me, my favorite field is criminal litigation. It is my dream to do criminal litigation. Although this is not the dream that I invented in my childhood era, but it is still a dream that I have been really-really wanted. 

The story started when I entered into the first firm for my first interview. This firm, is owned by a lawyer, we called him as Mr. L. He is a lawyer who involved with civil litigation. When I entered into his room, we started a normal interview session like “How old are you?” or “You studied law in MMU kah?” something more or less about that. But at one part, it really caught me up. He asked me a very challenging question, “what is your favorite field?” I was like, should I tell him the truth or not? He looked at me and told me to be truth with him. Then I said to him, “Actually Sir, I like to do criminal litigation Sir.” He smiled at me and said that they do not offered criminal litigation, as they only do civil litigation. Mr. L also claimed that, he also used to be like me, wanted to do criminal litigation but could not have the opportunity to do so. He said to me, if you don’t put your heart on it, you would not feel happy of doing it. He gave an example of hiking, if you love hiking, you would enjoy each steps that you hiking. But, if you do not love hiking, then you will complaint and nagging all the way when you were hiking. 

Second story came when I enter another interview’s session. This lawyer is a very well-known lawyer and he is a Dato’. I shall name this Dato’ as Dato’ J. This Dato do both criminal and civil litigation. It is coincident that his firm was looking for a chambering student that I saw in the Bar Council’s website. When I entered into the room, he looked at my resume and asked about my details (which I don’t think it’s necessary to narrate it here). Then came to the most favorite question, a million dollar question. He asked me what I liked most in law. I answer that I would love to do criminal and civil litigation, also conveyance. But, I expressly said to him that my top priority would be criminal litigation. He said to me in very simple words; “You must not just do the law, you have to LOVE it!” He also said that; “Cinta tu butakan? Bila bercinta, sanggup buat apa sahaja untuk dia kan? You have to love the law, willing to do anything for the law”. That is what made me realize that a dream is not just a dream that you faced each night. To achieve this dream, you have to really-really love it and you meant it. Alhamdulillah, I was accepted by Dato’ J to work at his firm. Hopefully, I could be better like him or be far better than him. 

Well, that is all I have learned in the interview sessions. Each and every day, we will learn a new things, but we should not be stingy to not share it with others. This is also an advice that I had obtained from Dato’ J. Thus, to achieve in your dream, one of it is you must put the love into it. Nothing won’t work if you don’t put your love and interest in the dream. Like Will Smith said in the movie that he and his son acted; “Nobody can stopped you from achieving your dream, not including me, but only you, yourself could stop you from doing so.” (If the quote is incorrect, I am sorry for the misstated quotes). 

Lastly, I am sorry if any of the words that I have written down in this article cause hurts to the people. As my teacher used to say, “Yang baik datang dari Dia, yang buruk datang dari diri sendiri”.Sekian, wassalam. 

YOU ONLY LIVE ONCE! GO AND CATCH YOUR DREAM! 

Note: This article is contributed by Mr. AY, an MMU graduate, a man, a living entity, an awesome lawyer-to-be. Lets pray for him! 


Sunday, May 26, 2013

45 hari lagi.

Kini kita sedang berada di dalam bulan Rejab. Pertengahan Rejab. Sesudah Rejab akan hadir Syaaban. Sesudah Syaaban, bolehlah kita mengucapkan Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.

Memandangkan kini bermastautin di KL setelah hampir 2 tahun meninggalkan Melaka, kepala otak ini mulalah ligat berfikir apakah projek kebajikan yang boleh diusahakan sempena Ramadhan nanti?

Alhamdulillah. Ada adik-beradik Alumni UPG Melaka yang semuanya semangat benar setiap kali berbicara tentang aktiviti kebajikan. Ini Dakwah Cara Kita. Sayang sampai syurgalah hendaknya. hehe.

Majoriti daripada kami telah bekerja dan kebanyakannya di Kuala Lumpur. Cara kami melihat kehidupan tidak lagi seperti dulu yang hanya tahu gelak ketawa, gurau senda semata.hehe. Sekarang bila berborak mesti isu kerja, isu kehidupan, isu kahwin, isu masa depan. Tidak lupa juga masing-masing sibuk menyatakan kerinduan untuk turun padang berprogram bersama. Rindu berkebajikan. Sebab kami seperti hari ini adalah hasil tarbiyyah insan-insan yang kami temui melalui program kebajikan. Subhanallah. Betapa Allah mentarbiyyah kami dengan pelbagai jalan.

So basically di group Whatsapp kami, kami sedang sok sek sok sek menyebut-nyebut nak organize program kebajikan. Saya melihat peluang Ramadhan yang akan datang nanti akan menjadi platform kami melepas rindu dan memuaskan keinginan hati untuk kembali bertemu anak-anak yatim khususnya. Alahai. Rindu. Rindu nak menangis dek penangan mereka. 

How I wish I can have another session of 'Payasum' moment. Masa tu sekitar 2009/2010. Kami buat program di PAYASUM, Sg Udang, Melaka. Kami bahagikan team kepada pelbagai tanggungjawab. Ada yang jadi Fasilitator untuk handle LDK dengan adik-adik supaya mereka tak boring. Ada yang bertukar untuk cat dinding buat mural. Basically untuk lukiskan hadis-hadis di dinding bangunan. Kemudian ada team yang membantu persediaan memasak. Kami berbuka bersama-sama. Ada juga momen-momen wakil team kami membuat persembahan penyampaian Puisi diiringi petikan gitar. Ketika ini saya berlari keluar, sebab kena cover mata basah. Tak tahan.huhu. 

Okay. Banyak kenangan dengan anak-anak yatim. Di pelbagai pusat/rumah anak yatim. 

Malah ketika di Lhokseumawe Aceh juga air mata terpaksa dikorbankan juga.hehe. Tak tahan, tak tahan. 

Kesimpulannya, rindulah untuk kembali berprogram bersama anak-anak yatim. Saya banyak belajar daripada mereka. Saya percaya, sahabat-sahabat lain juga. Sehinggakan kadang-kadang saya bercita-cita untuk membuka rumah kebajikan. Sedangkan diri sendiri tak terjaga. Sungguh kau bercita-cita tinggi.haha.

So saya nak tanya, siapa nak join saya buat program kebajikan, bersama anak-anak yatim Ramadhan nanti?
Cuba ke depan. Ya, ke mari, ke mari. Mari sini. hehe.

Sementara ilmu mengurus program masih bersisa dalam otak ni, bolehlah saya prepare kertas kerja, jika ada yang mahu berkolaborasi. Nanti dah tua, dah lupa cemana nak run programme, payah pula.hehe. Maklumlah, otak jua seperti besi. Kadangkala berkarat jua. 

Setakat ni saya baru intro-intro idea/plan dengan kengkawan Alumni UPG di Whatsapp group kami. Saya juga baru berintro-intro dengan wakil team Harian Islam yang kebetulan ada hajat yang sama cuma kekurangan tenaga berpengalaman mengatur program. Jadi, kalau kemudian nanti selepas berbincang lanjut dan masing-masing bersetuju, kami akan jalan ke depan. Kalau tak berjodoh, saya akan proceed dengan team Alumni UPG. Team Alumni UPG pun dah boleh gerak sebenarnya cuma sajalah ubah angin kalau boleh collaborate dengan pihak luar kan lebih manis. Mengerat ukhuwah kononnya.hehe.

Maka dengan itu, kami mencari mana-mana:

  • pembuat kek/kek cawan(cup cakes) atau cookies;
  • pengusaha kedai makan / restoran / tukang masak yang niat ikhlas menyumbang;
  • sesiapa yang baik hati yang suka menyumbang wang untuk tujuan kebajikan;
untuk sama-sama berganding bahu.hehe. Saya dan team tiada modal. Tapi modal kami adalah tenaga kami dan kemahiran kami untuk mengatur program dan menceriakan hidup insan-insan yang serba kekurangan. Cewah. 

So, siapa berminat? Lekas, hanya 45 hari lagi sebelum Ramadhan.hehe

Program kebajikan. Tiada keuntungan material. Tapi kalau sama-sama ikhlas, insyaAllah ganjarannya pahala. 

Oklah. Buat flashback sikit momen-momen indah waktu lalu.
Projek conteng dinding.
Kawan-kawan posing seround.

Projek buat kerja dapur.
Posing sambil lap pinggan mangkuk.
Projek mural.
Aktiviti LDK.
Assalamualaikum.

Pesanan penaja: Kalau belum habis ganti puasa sila ganti lekas ye. 

Monday, May 20, 2013

Jemputan

Saya tahu dan sedar blog ini semakin dianak-tirikan. Bukanlah niat saya untuk berhenti memberi manfaat. Cuma kesibukan.

Sedang saya termenung di dalam kelas, saya terfikir untuk menjemput rakan-rakan lama saya untuk menulis bersama di ruang ini. Saya tidak mahu blog ini mati.

Maka tunggulah kalau-kalau ada yang sudi. Jangan sebut soal royalti. Moga pahala Allah beri. :)