Rabu, 29 Mei 2013

DREAM - Written by AY

Credit
Dream. Yes, everyone has a dream. Even me myself, I have a dream of my own. A dream is actually not just a dream that you get when you were asleep. This dream is about a goal that you want to achieve in your life. Yes, this dream is the dream that brings out the best of you and determines your interests. 

For me, I have got this idea talking about the dream is when I was being interviewed for the position as a chambering student in a legal firm. I went to several legal firms to look for a Master who can teach me what I really want. For me, my favorite field is criminal litigation. It is my dream to do criminal litigation. Although this is not the dream that I invented in my childhood era, but it is still a dream that I have been really-really wanted. 

The story started when I entered into the first firm for my first interview. This firm, is owned by a lawyer, we called him as Mr. L. He is a lawyer who involved with civil litigation. When I entered into his room, we started a normal interview session like “How old are you?” or “You studied law in MMU kah?” something more or less about that. But at one part, it really caught me up. He asked me a very challenging question, “what is your favorite field?” I was like, should I tell him the truth or not? He looked at me and told me to be truth with him. Then I said to him, “Actually Sir, I like to do criminal litigation Sir.” He smiled at me and said that they do not offered criminal litigation, as they only do civil litigation. Mr. L also claimed that, he also used to be like me, wanted to do criminal litigation but could not have the opportunity to do so. He said to me, if you don’t put your heart on it, you would not feel happy of doing it. He gave an example of hiking, if you love hiking, you would enjoy each steps that you hiking. But, if you do not love hiking, then you will complaint and nagging all the way when you were hiking. 

Second story came when I enter another interview’s session. This lawyer is a very well-known lawyer and he is a Dato’. I shall name this Dato’ as Dato’ J. This Dato do both criminal and civil litigation. It is coincident that his firm was looking for a chambering student that I saw in the Bar Council’s website. When I entered into the room, he looked at my resume and asked about my details (which I don’t think it’s necessary to narrate it here). Then came to the most favorite question, a million dollar question. He asked me what I liked most in law. I answer that I would love to do criminal and civil litigation, also conveyance. But, I expressly said to him that my top priority would be criminal litigation. He said to me in very simple words; “You must not just do the law, you have to LOVE it!” He also said that; “Cinta tu butakan? Bila bercinta, sanggup buat apa sahaja untuk dia kan? You have to love the law, willing to do anything for the law”. That is what made me realize that a dream is not just a dream that you faced each night. To achieve this dream, you have to really-really love it and you meant it. Alhamdulillah, I was accepted by Dato’ J to work at his firm. Hopefully, I could be better like him or be far better than him. 

Well, that is all I have learned in the interview sessions. Each and every day, we will learn a new things, but we should not be stingy to not share it with others. This is also an advice that I had obtained from Dato’ J. Thus, to achieve in your dream, one of it is you must put the love into it. Nothing won’t work if you don’t put your love and interest in the dream. Like Will Smith said in the movie that he and his son acted; “Nobody can stopped you from achieving your dream, not including me, but only you, yourself could stop you from doing so.” (If the quote is incorrect, I am sorry for the misstated quotes). 

Lastly, I am sorry if any of the words that I have written down in this article cause hurts to the people. As my teacher used to say, “Yang baik datang dari Dia, yang buruk datang dari diri sendiri”.Sekian, wassalam. 

YOU ONLY LIVE ONCE! GO AND CATCH YOUR DREAM! 

Note: This article is contributed by Mr. AY, an MMU graduate, a man, a living entity, an awesome lawyer-to-be. Lets pray for him! 


Ahad, 26 Mei 2013

45 hari lagi.

Kini kita sedang berada di dalam bulan Rejab. Pertengahan Rejab. Sesudah Rejab akan hadir Syaaban. Sesudah Syaaban, bolehlah kita mengucapkan Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan.

Memandangkan kini bermastautin di KL setelah hampir 2 tahun meninggalkan Melaka, kepala otak ini mulalah ligat berfikir apakah projek kebajikan yang boleh diusahakan sempena Ramadhan nanti?

Alhamdulillah. Ada adik-beradik Alumni UPG Melaka yang semuanya semangat benar setiap kali berbicara tentang aktiviti kebajikan. Ini Dakwah Cara Kita. Sayang sampai syurgalah hendaknya. hehe.

Majoriti daripada kami telah bekerja dan kebanyakannya di Kuala Lumpur. Cara kami melihat kehidupan tidak lagi seperti dulu yang hanya tahu gelak ketawa, gurau senda semata.hehe. Sekarang bila berborak mesti isu kerja, isu kehidupan, isu kahwin, isu masa depan. Tidak lupa juga masing-masing sibuk menyatakan kerinduan untuk turun padang berprogram bersama. Rindu berkebajikan. Sebab kami seperti hari ini adalah hasil tarbiyyah insan-insan yang kami temui melalui program kebajikan. Subhanallah. Betapa Allah mentarbiyyah kami dengan pelbagai jalan.

So basically di group Whatsapp kami, kami sedang sok sek sok sek menyebut-nyebut nak organize program kebajikan. Saya melihat peluang Ramadhan yang akan datang nanti akan menjadi platform kami melepas rindu dan memuaskan keinginan hati untuk kembali bertemu anak-anak yatim khususnya. Alahai. Rindu. Rindu nak menangis dek penangan mereka. 

How I wish I can have another session of 'Payasum' moment. Masa tu sekitar 2009/2010. Kami buat program di PAYASUM, Sg Udang, Melaka. Kami bahagikan team kepada pelbagai tanggungjawab. Ada yang jadi Fasilitator untuk handle LDK dengan adik-adik supaya mereka tak boring. Ada yang bertukar untuk cat dinding buat mural. Basically untuk lukiskan hadis-hadis di dinding bangunan. Kemudian ada team yang membantu persediaan memasak. Kami berbuka bersama-sama. Ada juga momen-momen wakil team kami membuat persembahan penyampaian Puisi diiringi petikan gitar. Ketika ini saya berlari keluar, sebab kena cover mata basah. Tak tahan.huhu. 

Okay. Banyak kenangan dengan anak-anak yatim. Di pelbagai pusat/rumah anak yatim. 

Malah ketika di Lhokseumawe Aceh juga air mata terpaksa dikorbankan juga.hehe. Tak tahan, tak tahan. 

Kesimpulannya, rindulah untuk kembali berprogram bersama anak-anak yatim. Saya banyak belajar daripada mereka. Saya percaya, sahabat-sahabat lain juga. Sehinggakan kadang-kadang saya bercita-cita untuk membuka rumah kebajikan. Sedangkan diri sendiri tak terjaga. Sungguh kau bercita-cita tinggi.haha.

So saya nak tanya, siapa nak join saya buat program kebajikan, bersama anak-anak yatim Ramadhan nanti?
Cuba ke depan. Ya, ke mari, ke mari. Mari sini. hehe.

Sementara ilmu mengurus program masih bersisa dalam otak ni, bolehlah saya prepare kertas kerja, jika ada yang mahu berkolaborasi. Nanti dah tua, dah lupa cemana nak run programme, payah pula.hehe. Maklumlah, otak jua seperti besi. Kadangkala berkarat jua. 

Setakat ni saya baru intro-intro idea/plan dengan kengkawan Alumni UPG di Whatsapp group kami. Saya juga baru berintro-intro dengan wakil team Harian Islam yang kebetulan ada hajat yang sama cuma kekurangan tenaga berpengalaman mengatur program. Jadi, kalau kemudian nanti selepas berbincang lanjut dan masing-masing bersetuju, kami akan jalan ke depan. Kalau tak berjodoh, saya akan proceed dengan team Alumni UPG. Team Alumni UPG pun dah boleh gerak sebenarnya cuma sajalah ubah angin kalau boleh collaborate dengan pihak luar kan lebih manis. Mengerat ukhuwah kononnya.hehe.

Maka dengan itu, kami mencari mana-mana:

  • pembuat kek/kek cawan(cup cakes) atau cookies;
  • pengusaha kedai makan / restoran / tukang masak yang niat ikhlas menyumbang;
  • sesiapa yang baik hati yang suka menyumbang wang untuk tujuan kebajikan;
untuk sama-sama berganding bahu.hehe. Saya dan team tiada modal. Tapi modal kami adalah tenaga kami dan kemahiran kami untuk mengatur program dan menceriakan hidup insan-insan yang serba kekurangan. Cewah. 

So, siapa berminat? Lekas, hanya 45 hari lagi sebelum Ramadhan.hehe

Program kebajikan. Tiada keuntungan material. Tapi kalau sama-sama ikhlas, insyaAllah ganjarannya pahala. 

Oklah. Buat flashback sikit momen-momen indah waktu lalu.
Projek conteng dinding.
Kawan-kawan posing seround.

Projek buat kerja dapur.
Posing sambil lap pinggan mangkuk.
Projek mural.
Aktiviti LDK.
Assalamualaikum.

Pesanan penaja: Kalau belum habis ganti puasa sila ganti lekas ye. 

Isnin, 20 Mei 2013

Jemputan

Saya tahu dan sedar blog ini semakin dianak-tirikan. Bukanlah niat saya untuk berhenti memberi manfaat. Cuma kesibukan.

Sedang saya termenung di dalam kelas, saya terfikir untuk menjemput rakan-rakan lama saya untuk menulis bersama di ruang ini. Saya tidak mahu blog ini mati.

Maka tunggulah kalau-kalau ada yang sudi. Jangan sebut soal royalti. Moga pahala Allah beri. :)

Rabu, 17 April 2013

Isnin, 8 April 2013

Surviving Law School.

Suatu pagi di hari minggu, Ummi mengajak bersarapan pagi di luar. Di kedai mamak kegemarannya, secara spesifik. Menjadi anak yang 'tunggal' waktu ini, saya bersetuju. Melayan selera Abah Ummi pada usia emas mereka begini adalah antara momen-momen indah untuk saya terokai dan hayati.

Di dalam kereta, Abah dan Ummi berborak tentang anak-anak rakan/saudara mereka yang berjaya menjadi doktor. Tidak lupa juga kegembiraan sendiri yang dikecapi, Abah berkata; "Abah syukur, seronok ada anak doktor, lawyer...".

Dengan pantas saya menepis, "Abah bukan nak anak jadi lawyer pun..". Sengaja saya bikin panas. Hehe. "Abah kan nak anak semua jadi doktor je..", saya menambah. Mengimbau pengalaman lalu, Abah benar-benar mahu saya menjadi seorang doktor. Namun dengan penuh selamba dan degil, saya membelok ke dunia berbeza. :)

"Eh apa pulak. Abah bangga apa ada anak lawyer jugak. Bukan senang nak jadi lawyer..", Abah konon menyedapkan hati si anak. Hehe. Ummi di belakang menambah-nambah, sengaja bikin panas. Seronok!

*****

Ramai orang bercita-cita hendak jadi peguam, tetapi tidak jelas dengan apa ruang lingkup kerjaya seorang peguam sebenarnya. Banyak universiti yang menawarkan jurusan undang-undang baik awam mahupun swasta. Malah ada juga kursus undang-undang ditawarkan tanpa mendapat pengiktirafan sepenuhnya. Setakat saya menulis entri ini, Unisza dan USIM masih berjuang mendapatkan pengiktirafan bagi membolehkan graduan-graduannya menjalani latihan dalam kamar seterusnya bergelar peguam.

So point pertama, jika mahu belajar undang-undang dan berniat untuk menjadi peguambela dan peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya yang diiktiraf, mohon kaji dulu taraf pengiktirafan kursus yang ditawarkan di universiti tersebut.

Ramai juga pelajar undang-undang ataupun graduan undang-undang yang membuat kesimpulan bahawa 'man, it's not easy to survive law school!'. Hehe. Benarkah?

Saya percaya, tak ada benda yang mudah dalam hidup ini. Semua jurusan pun mencabar dan dilihat payah. Mahukan kejayaan? Berusahalah! Mana ada kejayaan datang bergolek, ye tak? :)

Namun saya juga perlu bersetuju bahawa to survive law school is not something easy, but it's not impossible at all. Sebabnya, selepas tamat belajar, cabaran dunia chambering/latihan dalam kamar, lagilah 'neraka' untuk kebanyakan orang.

Seperti pelajar perubatan yang terseksa jiwa dan raga ketika zaman belajar, pastinya semua itu bukan sia-sia malah ia disusun sebegitu bagi membentuk persediaan mental dan fizikal tatkala mereka menjenguk alam 'housemanship' atau doktor pelatih. Dunia houseman lebih 'neraka' dari apa yang mereka sangka.

Maka tidak peliklah apabila ramai graduan undang-undang yang ketika belajarnya tidak sabar untuk habis belajar dan meninggalkan dunia penuh tekanan itu, memilih untuk kembali belajar ketika ber-chambering. Kerana kebencian yang terzahir ketika ber-chambering lebih besar berbanding seksa zaman belajar. Hehe. So hint-nya apa? It's not easy to survive law school. And it's crazier to survive chambering!

Tetapi alhamdulillah, segala kepayahan pasti ada kemudahan selepasnya. Itu janji Allah. Maka, berusaha sajalah. Allah pasti bantu.

Ramai juga kenalan saya yang pada asalnya mengambil jurusan undang-undang tetapi selepas beberapa semester, mereka bertukar bidang. Mengapa? Barangkali imuniti mereka tidak dapat melawan seksa dunia perundangan. Hehe.

Tetapi ada juga yang gagal beberapa kali tetapi tidak pernah berputus asa, apatah lagi bertukar bidang. Mereka tetap berusaha dan berusaha, hasilnya, mereka kini sangat hampir dengan pentauliahan bergelar Peguambela & Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya. As I said, it is not easy but nothing is impossible!

Sejak beberapa bulan yang lalu, saya banyak menerima berita gembira dari rakan-rakan. Rata-rata sedang bergembira kerana selesai menjalani latihan dalam kamar, tinggal lagi untuk mendapat pentauliahan sahaja. Masing-masing sibuk mencari rezeki kerja yang lebih baik. Rata-rata sibuk menunggu panggilan temuduga. Tidak lupa juga yang telah pun menerima tawaran kerja yang lumayan, atau agak lumayan. Hehe.

Saya? Saya menumpang gembira. Seronok melihat seorang demi seorang mencapai cita-cita setelah mengharungi segala susah payah dari mula hingga akhir. Paling tidak percaya sekali, setelah tamat chambering, masing-masing cuba mengintai peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, Sarjana. Sedangkan dahulu benar-benar terseksa bergelar pelajar undergraduate dan berdoa agar masa cepat berlalu. Tiba-tiba kini mahu kembali bergelar pelajar? Aneh! Itulah cinta yang buta namanya.hehe.

Melalui kepayahan di dalam bidang ini sungguh mengasyikkan dan mengujakan. Memang benar, kepayahan yang dilalui menanam rasa benci yang saaangat dalam. Tetapi once we are out of the danger zone, kita rasa sangat happy dan excited lalu teringin untuk terus menaikkan taraf pengetahuan. This is amazingly true. Selain Sarjana, Diploma in Syariah Legal Practice pun menjadi 'target' mereka. Asal boleh nak tambah ilmu undang-undang, selagi itu nak try. Hehe.

Minggu lalu ketika keluar membeli kasut kerja dengan dua orang rakan seperjuangan di MMU, salah seorang daripada mereka menerima panggilan telefon. Mendengar perbualan yang profesional dan serius, saya dan seorang lagi rakan mengagak, pasti panggilan terima kerja! Kami yang memasang telinga ini yang excited. Tatkala si penerima panggilan selesai bercakap dan mematikan talian, saya dan seorang lagi rakan senyum-senyum memancing. Minta belanja. Hehe. Gembiranya bukan kepalang sahabat yang beroleh kerja sehingga menghadiahkan kami seorang satu ciuman di pipi. Kelakar. Bila tengah teruja, semua tindakan di luar kawalan. Nasib baik perempuan sama perempuan!

Rakan saya yang seorang lagi pula ketika itu menunggu hari dipanggil temuduga. Kali ini dengan syarikat permotoran yang bernama besar di pelusuk dunia. Pergh. Dahsyat. Saya tabik spring. Hari ini, adalah hari beliau ditemuduga. Pagi tadi saya telah menurunkan sedikit sebanyak ilmu.kehkeh. Memandangkan saya adalah antara yang terawal ber-chambering, ditauliah sebagai Peguambela & Peguamcara, juga bekerja, mereka selalu membuatkan saya merasa tua dengan gemar merujuk kepada saya. Namun jauh di sudut hati saya sangat berbangga dengan pencapaian mereka. Mereka sangat hebat dari segi semangat perjuangan mereka sehingga ke tahap ini.

Oh sebelum terlupa, jika ada yang berhasrat untuk menyambung belajar dalam bidang perundangan di MMU, jangan khuatir dari segi kualiti dan pengiktirafannya. MMU diiktiraf dan para graduannya juga layak untuk bergelar Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya. Jangan khuatir tentang yang itu. Tambahan pula, MMU kini mempunyai Fakulti Undang-undang tersendiri, berbanding sebelum ini saya sendiri bergraduasi di bawah label Fakulti Perniagaan dan Undang-undang. They have grown so fast. Saya tumpang gembira.

Hari ini saya bertugas di sebuah syarikat telekomunikasi sebagai eksekutif biasa. "Tak jadi lawyer pon! Poyo! Cerita lebat!". Hehe. Yes, you are absolutely right.

Saya percaya dan yakin sepenuh hati bahawa Allah menyusun jalan hidup kita dengan keunikan dan hikmah tersendiri. Yakinlah dengan aturan Dia. Saya masih dan sangat sayangkan dunia perundangan saya. Alhamdulillah Allah beri saya peluang, walaupun bergelar eksekutif, bukan Peguam, saya masih menjalankan kerja-kerja berkaitan undang-undang. :)

InsyaAllah jika Allah beri izin dan buka jalan, saya akan kembali merencana jalan hidup seorang peguam muslimah yang syariah compliance bila tiba masanya. Peribahasa melayu 'kacang lupakan kulit' sangat bisa untuk saya terima dan menampalnya pada dahi saya. Oleh kerana itu, saya di syarikat ini, menjalani 'bond' pihak syarikat yang telah menyumbang wang menanggung kos pengajian ijazah undang-undang saya dan juga membekalkan wang sara diri sepanjang 4 tahun sebelum ini. Hehe.

Well, I enjoyed my undergraduate life so much.
And I am currently enjoying my working life cum postgraduate life at this moment.

Surviving law school is not easy but it is never impossible.
You should try, if you have a dream to be a legal practitioner one fine day.

It's awesome, and amazing, I tell you!

Rakan-rakan.
Dahulunya sekuliah.
Kini, se-pengamal-undang-undang.

Rabu, 3 April 2013

Saat kau jatuh cinta

Tatkala kau masih remaja
Baru semalam kau bermimpi lalu baligh
Esoknya kau katakan, 'aku dewasa!'
Waktu itu yang kau kejar hanya cinta
Cinta pada si gadis buat si teruna
Cinta pada si jejaka buat si dara
Sungguhpun ayah bonda bicara 'jangan bercinta!'
Kau tetap melaung dan meraung berkata, 'ah! aku punya suka!'

Lalu kau berjalan
Dari perlahan seperti kekura
Sehingga selaju kilat di langit
Mencari dan mencari kalau ada yang terpana
Dek ayat manis yang kau sulam dari pinggir bibir mu

Nah! Sudah ada yang tersangkut di jerat miangmu
Gembira kau bukan kepalang
Lantas kau menjadi biasa dengan rasa angau dan rindu
Apa kau kisah dengan bisingnya ayah bondamu
Yang kau tahu cuma satu
Ucapan aku cinta atau aku rindu!

Saat kau jatuh cinta itu
Entah ke mana tanggungjawab kepada Tuhanmu
Entah hilang terbang cinta kepada ayah bondamu
Yang tertinggal hanya rasa ingin memperkenalkan si dia cinta hatimu
Walaupun masa itu ketiak engkau masih botak belum berbulu.

Gatalnya engkau, meluatnya aku.
Miangnya engkau, hanya Tuhan yang tahu.
Kau sikitpun tidak sedar malunya ayah bondamu
Melihat si anak mengheret ke sana sini buah hati nan satu
Buah hati yang kononnya cinta kan kamu
Buah hati yang bikin kau sasau dengan bicara i love you!

Hey! Kau tahu apa erti malu?
Pasti benar kau tidak tahu.
Kerana saat kau jatuh cinta itu
Yang kau fikir hanya mahu mengikut nafsu
Kau lupa si ayah si ibu menanggung malu
Kerana kau, lupa agama, lupa asal usulmu!

'Ah. Pedulilah!', kata kau
Jangan kau lupa
Kau masih muda
Nanti esok lusa bila kau dewasa yang benar benar dewasa
Pasti kau sesal, sehingga kau sebal
Dan kau akan pinta agar Tuhan padam semua kenangan miang mudamu
Kerana waktu itu baru kau jumpa definisi malu

Jangan khuatir
Waktu itu kau tiada lagi berharga
Caci maki manusia menyumpah meludah muka
Kau hanya perlu diam tunduk renung kaki lama-lama
Dan waktu itu percayalah
Aku mahu kata
Padanlah muka!
Siapa suruh jatuh cinta saat bulu ketiak belum ada??


Selamat berpolitik dengan bersih.

Saya adalah manusia. Saya adalah rakyat Malaysia. Saya memegang kad pengenalan biru yang menandakan saya sebagai seorang warganegara Malaysia. 

Saya lahir di Malaysia. Saya berketurunan Melayu, saya tiada hubungan dengan Kiram dari Sulu. 

Walaupun kami hampir sama dan serupa, tangan kaki beroma berbulu. 
Eh! 

Dalam banyak-banyak isu yang saya baca, saya paling tiada nafsu pada isu politik. Bukan tidak ambil tahu. Ambil tahu. Wajib ambil tahu. Cuma, saya fikir saya perlu mengambil banyak tapak ke belakang dalam mengulas isu politik. 

Kerana saya runsing, benar-benar runsing. Kerana perbedaan ideologi, kerana ketidaksamaan dalam berparti, hubungan anak beranak, ahli keluarga, tergadai dan dijual beli. Benarlah, bukan parti atau politik itu sendiri yang bersalah. Tetapi, salah kitalah kerana gagal untuk meletakkan had dalam perbalahan dan dalam menyantuni perbedaan. 

Anak kita yang semakin dewasa kita tonjol kepalanya, kita ‘bodoh!’kan dia hanya kerana dia percaya bahawa Pakatan itu benar. 

Ayah yang sepatutnya dihormati kita ludah mukanya, hanya kerana dia percaya bahawa BN itulah satu-satu pakatan yang mampu melonjak-naikkan maruah Melayu dan Muslim seluruhnya. 

Ah. Pening. 

Maka oleh sebab itu saya jarakkan diri dalam menyentuh isu politik. Lihatlah blog saya, mana saya usik perihal politik. Lihatlah status FB saya, mana saya war-warkan siapa benar, siapa salah. Siapa yang meliwat, siapa yang diliwat. Siapa yang layak bergelar PM, siapa yang tidak layak. 

Namun ia tidak bermakna saya tidak mengambil tahu langsung isu politik. Saya membaca setiap hari tanpa jemu walaupun sebenarnya sangat jemu. Sangat menjemukan namun tidak boleh tidak, pengetahuan am itu wajib dicari. Sambil membaca, sambil menggeleng. Sambil membaca, sambil mengeluh seorang diri. Cukuplah. 

Dahulu, ketika belajar Constitutional Law, rajinlah juga saya nak memahami dan mendalami dengan kadar hebat perihal Perlembagaan, Parlimen, Dewan Negara dan segala isinya. Malah kecenderungan menghadami isu politik, isu perlembagaan memuncak ketika masih teruja dengan penglibatan dalam Global Model United Nation, GMUN sekitar 2010 – 2011. 

Lama-lama saya perlahankan rentak, cukuplah memandang dari jauh. Saya juga tidak mahu diri saya menjadi peminat politik yang ekstrim sehingga kelancangan saya dalam mengekspresikan pendapat dan hujah saya menjadi bahan gaduh antara saya dan ahli keluarga, khususnya Abah. Hehe. Orang tua, faham-faham sajalah. 

Namun, memilih untuk sekadar memerhati atau kadangkala membuat analisa dalam diam bukanlah bermakna saya memendekkan akal, menyekat minda dari berkembang. Tidak sama sekali. Mendidik diri menjadi seorang pemikir akan secara tidak langsung menjadikan semua isu yang dibaca, semua perkara yang dilihat, semua hal yang diperkatakan berguna dan memberi pengajaran. Tidak mengapa tidak minat mengulas hal politik, namun belajarlah dari dunia politik. Tidak mengapa tidak mahu menyokong wakil-wakil rakyat yang tertentu, namun belajarlah dari skill yang dia miliki. Tidak mengapa tidak teruja untuk sama-sama turun mencula undi, namun belajarlah mengapa pentingnya ada wakil adil mencula undi. Ya, begitulah. 

Hari ini, kita semua tahu bahawa Parlimen telah dibubarkan. YAB Dato’ Seri PM telahpun mengumumkannya pagi ini. Saya percaya, inilah pengumuman yang ditunggu-tunggu, yang dirindu-rindu ramai orang. Saya kira, Malaysia telah bersedia untuk ‘berperang’ secara bersih dan matang. Saya juga percaya tentang hakikat bahawa permainan politik ini takkan bertemu penamat dan akan terus menipu dan akan terus ada yang tertipu sehinggalah kita semua meninggikan martabat pemikiran kita sehingga pihak berotoriti tiada idea lagi untuk menipu dan tiadalah lagi kita tertipu. 

Bila saya katakana tipu, tidaklah saya tujukan kepada sebelah pihak sahaja. Kerana saya percaya, di pihak mana-mana pun ada strategi tersendiri, ada desakan tersendiri, ada keterpaksaan sendiri yang mengakibatkan mereka terpaksa menipu sedikit sebanyak. Barangkali saya silap, saya mohon diperbetulkan. Namun, inilah ombak politik yang saya percaya sejak pertama kali saya memahami politik itu apa. 

Saya berdoa agar kita semua tabah dalam memperjuangkan ideologi kepartian masing-masing tanpa mencederakan mana-mana hati atau emosi orang lain. Berjuang itu perlu, tetapi tidak semestinya perlu mengorbankan banyak hati dengan caci maki yang tidak berpenghujung. 

Saya percaya, selagi kita bersikap rakus dalam berparti, selagi itu kita akan diperbodohkan oleh mainan politik. 

Maka, ayuhlah kita bersama-sama memilih jalan terbaik untuk matang dan tenang. Kita ada hak untuk mengundi, maka cukuplah dengan menunaikan hak itu. Kita tiada hak untuk mencaci maki dek kelainan parti, kita tiada hak untuk menyindir memerli dek perbezaan ideologi. 

Kita matanglah. 
Kita tenanglah. 
Kita yakinlah. 

Bahawa Allah swt memang akan menguji sebelum Dia beri kita kesenangan, keharmonian dan keamanan berkekalan. 

Di Malaysia kah? 

Mudah-mudahan. 
Jika tidakpun, tunggulah di Syurga nanti! :)

Selamat berpolitik dengan bersih. 
Semoga kita tidak mengutip dosa mencaci maki menyindir memerli di musim mengundi ini. 

Kepada barisan kepimpinan terma yang baru tamat pagi tadi, terima kasih di atas usaha dalam menjaga kebajikan rakyat Malaysia sungguhpun tidak sempurna. Semoga segala kebaikan Allah berikan ganjaran, semoga segala keburukan dan kejahatan Allah ampunkan. 

Wassalam. 

YAB Dato' Seri Najib. 

Ikhlas; 

anakmalaysia 

Sabtu, 16 Mac 2013

The power of believe.

Just keep on believe in good things.
And you will live up to it.

If you have experienced failures, no worries. That failures do not promise you to die as a failure.

All you need to do is to dream big, and believe in your dream.
Work on it.
Put efforts.
Strive hard.

Allah will help you. As long as you put effort to help yourself.

Trust on Him.

You are not a failure until you believe so.

And.

You are not a winner, until you believe so.

I believe I am a winner.
How about you, darling?

Happiness.

I found this on the net.

And I trust that it's true.

:)

I do not need to be greater than others to be happy.

I am happy enough. I am happy.

Are you happy, darling?

Ahad, 24 Februari 2013

Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Episod 3


Menyambung pengisian episod lalu, untuk episod kali ini akan menerangkan bagaimana untuk menyediakan diri untuk sesebuah perkahwinan, menurut amanat Ustaz Pahrol Md Juoi

Kredit

Selalunya kita, kalau jatuh cinta sikit je dah budget macam ready dah nak kahwin. Walhal ready tang nafsu semata-mata, tang lain tak ready lagi. Kan? 

“You, I rasa nak kahwinlah.” 

“Eh sayang, you sure ke? You dah ready?” 

“I tak boleh hidup tanpa you. I tak tahan dah hari-hari menanggung rindu”. 

“So you dah ready? Excited I, sayang!!”. 

“I rasa I dah ready.. (kot!hehe)” 

“Yeay, tak sabar I, sayang!”. 

“Me too! Tak sabar jugak! Hikhik”. 

Muntah. 

Persediaan Sebelum Berumahtangga

Kredit

Angau-angau juga, namun ketahuilah tentang persediaan / persiapan untuk seseorang itu berkahwin. Ianya terbahagi kepada dua (2) iaitu: 
  1. Persediaan Dalaman
  2. Persediaan Luaran 

Apa rumit benar nak kena ada dalaman, luaran bagai ni Ostad? Nak kahwin, kahwin je lah, en? En? 

Banyaklah kau. Kau ingat kahwin untuk seminit dua? 

Persediaan Dalaman 

Persediaan dalaman merangkumi aspek: 
  1. Jiwa - SQ 
  2. Akal - IQ 
  3. Emosi - EQ 
Jiwa

Berkenaan dengan persediaan jiwa, perlulah kita bertanya kepada diri kita; adakah hati kita sudah menjadi baik? 

Pastinya ‘we are not in the position to judge’ keadaan hati kita kerana semua penghakiman terletak pada Allah swt. Namun, jika disedari bahawa kita sedang di dalam usaha untuk menjadi baik, Alhamdulillah, we are on the right track. 

Makna kata kita berusaha untuk menjauhi kemaksiatan, kejahatan, dan membuang segala sifat-sifat mazmumah. Dan seterusnya kita sedang menanam sifat-sifat mahmudah ke dalam diri kita. Pendek kata, bencikan kejahatan atau kemungkaran dan cintakan kebaikan. Berusaha menjadi baik. 

Akal

Seterusnya berkenaan dengan persediaan akal / pemikiran, paling penting sekali perlu sediakan diri dengan ilmu. Setidak-tidaknya ilmu fardhu ain perlu lulus! Perlu tahu ilmu fiqh, paling tidak pun khatam bab hadas, najis, wudhu’ yang sempurna dan yang seangkatan dengannya. Solat tak payah cerita lah sebab kita semua tahu bahawa amalan pertama sekali yang akan dihitung Allah di hari perhitungan nanti adalah solat. So, solat is the most important thing to know. 

Selanjutnya sekiranya anda ingin berkahwin, pastikan anda tahu dan jelas dengan sifat-sifat mahmudah, tahu sifat-sifat mazmumah. Perlu cari ilmu-ilmu berkenaan ini. 

Seorang lelaki pula sangat-sangat perlu untuk mendalami perihal ilmu fardhu kifayah. Contohnya perlu tahu tanggungjawab seorang lelaki dalam hidup berjiran. Tanggungjawab kalian sangatlah besar. Makna kata sekiranya berlaku situasi di mana di surau kawasan tempat tinggal kalian tiba-tiba ketiadaan imam, sekiranya kalian hanya buat bodoh, tak mengambil inisiatif untuk menyelesaikan masalah ini, kalian berdosa. Dan bermacam-macam lagi situasi yang memungkinkan kalian memikul saham dosa jika tidak dijalankan tanggungjawab fardhu kifayah kalian. 

Selain daripada itu, Ustaz Pahrol menekankan bahawa adalah penting juga untuk kita menyediakan diri kita dengan ‘acquired knowledge’. Contohnya ilmu-ilmu yang didapati dengan memasuki Universiti. Ini untuk kebaikan kestabilan hidup, saya pasti. 

Dan perlu juga untuk mendalami dan mencari ilmu untuk melancarkan kehidupan seharian seperti ilmu berkomunikasi dengan berkesan, ilmu pengurusan konflik, ilmu bagaimana membuat keputusan dengan bijak, ilmu pengurusan kewangan, dan sebagainya. 

Ya, penting. Amat penting. 

Emosi

Akhir sekali persediaan emosi juga penting untuk anda sekiranya anda merancang untuk berkahwin. Segala yang berkaitan dengan emosi dan bagaimana untuk menguruskannya, perlulah anda ketahui. Bagaimana untuk mengawal perasaan? Bagaimana untuk mengurus rasa marah? Sekiranya anda seorang yang panas baran, bagaimana untuk mengendalikannya? Apabila anda berasa kekosongan, bagaimana untuk mengawalnya? 

Sekiranya suami terpaksa out-station untuk jangka masa yang agak panjang, mampukah anda menguruskan hati? Mampukah mengawal rindu? Sekiranya anak-anak suka mengamuk, tahukah anda bagaimana untuk menguruskan mereka? Sekiranya anda tertekan dengan situasi kerja, dalam masa sama suami/isteri merajuk dengan anda, bagaimana agaknya? 

Paling thrill sekali, sekiranya pergaduhan besar berlaku dan isteri di dalam keadaan emosi berkata, ‘Saya dah tak tahan lagi dah! Ceraikan saya!’, apakah respon paling baik perlu anda sebagai suami berikan? 

So, dah bersedia?hehe. 

Persediaan Luaran 

Baiklah berkenaan dengan persediaan luaran, secara dasarnya ianya lebih bersifat fizikal dan material. Simple, seperti kita semua tahu. Kita perlu ada sumber kewangan/pendapatan yang stabil. Khususnya di pihak lelaki, perlu ada sumber pendapatan yang stabil. Pada hemah saya, tidak perlu menunggu bergaji besar barulah membuat keputusan untuk berkahwin. Kalau bergaji sederhana pun, tetapi masih bijak mengurus kewangan dan tidak berhutang, itu sudah cukup baik. 

Dan, jangan diukur sumber kewangan bakal isteri sebelum berkahwin. Konon-kononnya, ah tak apelah, nanti dah kahwin boleh lah guna duit isteri. Jangan. Sebab tanggungjawab mengurus nafkah itu terletak di bahu suami. Sekiranya isteri anda seorang yang prihatin dengan pengorbanan dan kesusahan suami dalam mengurus tanggungjawabnya, pastinya si isteri akan turut membantu. Tetapi jangan dihitung sejak sebelum berkahwin. 

Ingat, duit suami, duit isteri. Duit isteri, duit isteri.hehe [Masaklah siapa jadi suami Jora!] 

Dari sudut lain, pastikan fizikal anda dalam keadaan sedia. Tidak mempunyai penyakit yang membahayakan pasangan, tidak gila (hehe), tidak cenderung untuk meroyan (kehkehkeh) dan sebagainyalah. Lu fikir lah sendiri!ehehe 

Ostad, apakah ciri-ciri pasangan yang perlu saya ambil kira untuk dibuat pasangan?? 

Ha! Ini menarik. Simple sahaja. 

Pertama, pastikan calon anda itu seorang yang menjaga solatnya. Kedua, dia mesti menutup aurat. 

Tapi Ostad, kalau calon saya tu seorang yang saaaaangat baik, sopan santun, cuma dia tidak menutup aurat. Cemana

Hurm. Kalaulah Allah swt pun dia boleh ingkar, apalah sangat dengan suami, ye tak? Lu fikirlah sendiri. Nasihatkanlah dia. 

Namun, namun, namun. Pada hemah saya, sekiranya diyakini bahawa dia tidak menutup aurat atau tidak solat kerana tidak memahami hukum hakam, (barangkali kerana didikan agama yang kurang oleh keluarga) maka eloklah dikongsi-kongsikan ilmu anda kepada mereka. Dengan izin Allah, setelah diberi kefahaman agama, insyaAllah mereka akan menutup aurat, menjaga solat, dan menjadi hamba yang lebih baik. 

Ostad, macam mana saya nak jadi wanita yang ‘special’, Ostad? 
Kredit

Hurm. Dalam Islam, ada 4 golongan wanita yang ‘barakah’. Adakah anda tergolong dalam golongan wanita barakah? 

  1. Wanita yang cepat nikahnya; (urgh. Terlepas!
  2. Wanita yang banyak anaknya; (hurm. Belum pasti lagi!
  3. Wanita yang murah maharnya; (jeng jeng jeng. Nak letak berapa? 30k?40k?!
  4. Wanita yang baik akhlaknya. 

Phew. So macam saya ni umur dah 26, banyak terlepas lah Ostad! Sedihnya saya! 

Tak mengapa, masih boleh diusahakan untuk meletakkan mahar yang murah. Senaskhah Al Quran cukuplah kot! ;p 

Dan, paling penting sekali perbaikilah akhlak sebaik-baiknya. InsyaAllah, wanita barakah lah kita. 

Kalau lelaki pulak cemana, Ostad? Tak acilah kalau perempuan je yang kena jadi itu ini! Lelaki?? 

Hehehe. Semestinya lelaki lebih berat tanggungjawabnya, kan? So kalau anda seorang lelaki (yang macho kononnya), pastikan anda memiliki ciri-ciri berikut: 

  • Bertanggungjawab – Contohnya, apabila berjanji dia akan tepati. 
Ostad, kalau ada kawan lelaki janji nak kahwin dengan saya cemana? 

Haish. Kalau dia tepati, maknanya dia adalah sense of responsibility tu. Apadaa! 

Kalau tak, Ostad? 

Cari lain lah! Apa susah! Ehehe 

  • Memiliki kebijaksaan – bijaksana dalam mengurus pelbagai perkara, pelbagai situasi. Contohnya kalau emaknya ajak teman pergi pasar beli ikan dan isteri ajak pergi breakfast kat kedai Mi Soto Mak Mah, yang mana satu hendak didahulukan? Bijaksana ke tak?hehe 
Dan,
  • Mesti ada kemampuan untuk memimpin atau berfungsi sebagai murabbi. 
So, renung-renungkanlah dan selamat bermuhasabah diri.
Ingat, tak guna bersedia nafsu semata!
Peace.

Alhamdulillah, itu sahaja perkongsian untuk Jodoh, 1, 2, 3 daripada Ustaz Pahrol Md Juoi. Saya akhiri dengan pesanan Ustaz Pahrol; 
“Perkahwinan bermula dengan percintaan, tetapi disempurnakan dengan tanggungjawab”

Wassalam. 

Episod selanjutnya akan menerangkan tentang ‘Pengurusan Hati’. Stay tune! Semoga bermanfaat.

Teruskan membaca:

Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Epilog
Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Episod 1

Jumaat, 22 Februari 2013

Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Episod 2

Mari kita sambung perbincangan episod lepas. Hoyeah!

3 Langkah/Kaedah Mencari Jodoh

Kredit

Episod lalu kita telah membincangkan tentang konsep asas jodoh. Episod ini, saya (Jora) akan mengupas perihal langkah/kaedah mencari jodoh. 

Langkah 1: Jadi baik (yakni soleh/solehah)

Selalu kita bercita-cita untuk mencari pasangan yang baik dan seterusnya mendapat jodoh yang baik. Tetapi kita juga selalu terlupa untuk menjadi yang baik terlebih dahulu. Jadi, ingin diingatkan di sini bahawa adalah sangat-sangat-sangat penting untuk menjadi yang baik, sebelum sibuk-sibuk mencari yang baik.

Ostad, kenapa perlu jadi baik? Apa motifnya? Saya tak cukup baik ke, Ostad? 

Hurm. Jangan tanya Ostad tu banyak-banyak, kesian Ostad tu. Mari saya bawakan ayat 26 Surah An-Nur yang sudah cukup familiar pada kita semua, kan?

Kredit
(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.

Menjadi baik adalah satu proses berterusan - on going process. Untuk 'claim' yang diri kita ini baik pun tidak elok sebenarnya sebab hakikatnya kita ni taklah baik mana, ye tak?

Tetapi cukuplah sekiranya kita menyatakan bahawa kita sedang berusaha menjadi orang baik. Tetapi tidak cukuplah dengan menyatakan semata-mata tanpa melakukan kebaikan. Jadi sebagai usaha menjadi orang baik, maka lakukanlah kebaikan. 

Apa-apapun perlulah kita jelas bahawa melakukan kebaikan itu bukanlah petanda kita orang baik, tetapi ianya adalah satu indikasi bahawa kita sedang berusaha menjadi orang baik. Macam complicated sikit kan? Tapi kalau faham, senang je sebenarnya. 

Ustaz Pahrol juga turut menjelaskan tentang 'Law of Attraction' dalam konsep menjadi baik dan mendapat yang baik ini. Bagaimana? Formulanya mudah - apabila anda menjadi baik, anda akan menarik orang-orang baik mendekati anda. Maka, lebih tinggilah 'possibility' untuk berjodohkan orang baik sebab kita didekati atau didampingi orang-orang baik sahaja. 

Ostad, kalau ada lelaki yang baik tetapi tidak sekacak Aaron Aziz, bagaimana yang harus saya lakukan, Ostad?

Ostad berpesan, bila hati kita baik, wajah kita akan serta merta menjadi cantik/handsome. Jadi, nilailah pada akhlaknya dahulu sebelum wajahnya. Kalau muka handsome tapi akhlak haprak, apakah faedahnya, ya?

Dan perlulah kita mengubah cara berfikir dan memandang sesuatu. Bukan apa yang kita pandang itu penting, tetapi bagaimana kita pandang itu yang penting. Kalau kita memandang Si Suami yang tidak sekacak mana itu sebagai suami soleh yang kacak, maka kacaklah dia. ;)

Langkah 2: Ikut pilihan orang yang baik

Apa? Ikut pilihan orang lain? Tapi.. Tapi.. Tapi, Ostad, saya ada pilihan sendiri!

Kalau dah kau ada pilihan sendiri, kau sibuk minta nasihat aku ni kenapa?hehe.

Okay I know this is the complicated part. Mungkin untuk yang telah memilih calon sendiri akan terasa tercabar dengan langkah/kaedah ini. Terpulanglah untuk menerima ataupun tidak. Saya sekadar menyampaikan apa yang saya terima daripada Seminar tempoh hari. Selebihnya terpulang kepada anda.

Orang yang baik ini bermaksud orang yang diyakini iman dan agamanya. Sebagai contoh; ibu bapa, guru-guru, ustaz-ustazah, naqib-naqibah, mudir-mudirah, atau sesiapa sahaja yang kita yakin dengan asas agamanya. Malah jika ada sahabat yang bagus agamanya mahu memilihkan calon pasangan untuk kita pun wajar untuk kita 'consider'. 

Sebagaimana kisah Puteri Rasulullah, Zainab. Zainab bertemu jodoh dengan suaminya melalui Rasulullah saw. Dia tidak membantah langsung. Mengapa? Kerana dia yakin bahawa bapanya tidak akan memilih yang buruk akhlak untuknya. 
Kredit

Langkah 3: Ikut cara/kaedah yang baik.

Macam mana agaknya ya?

Yang pasti, bukan ikut logik akal semata, bukan ikut budaya ataupun adat. 

Habis tu macam mana? Payahnya!

Apa cara sekalipun tak jadi masalah asalkan aqidah diutamakan, syariat terpelihara dan akhlak dijaga. Senang cerita, antara cara-cara yang dicadangkan adalah seperti berikut:

  • Gunakan orang tengah - contohnya naqib/naqibah/sahabat yang dipercayai; atau
  • Ayah si gadis atau si teruna approach calon untuk anak. Tak kisah anak perempuan atau anak lelaki, mana-mana pun boleh; atau
  • Diri sendiri approach, tawarkan diri kepada orang lain yang kita yakini dan percayai agamanya. 
Sekarang ni walaupun kita didedahkan dengan banyak cara, kita masih takut-takut untuk mencubanya. Kita masih memilih untuk mengorat, trylah kalau bernasib baik dia pun suka kita, pastu couple, dan seterusnya. 

Tetapi sekarang ini juga banyak ruang organisasi menguruskan Baitul Muslim. Khususnya kumpulan-kumpulan yang ber-usrah mesti biasa dengar dengan cara ini. Cubalah. Tak jadi masalah, malah lebih baik. Lebih terpelihara ikhtilatnya, kan?

Selain daripada itu, bapa pun bolehlah jadi macho-man yang mencarikan calon terbaik untuk anak-anak. Barulah terpelihara dan terjaga aktiviti anak-anak. Tak adalah anak-anak sibuk berdating atau merayap atas alasan mencari jodoh.hehe.

Ataupun, approach la mana-mana lelaki/perempuan untuk dijadikan pasangan. Dengan syarat diyakini agamanya dan terpelihara akhlaknya. Bukan approach seperti; 'hai anda. anda nampak sangat cun dan ayu. Sudikah anda menjadi isteri saya yang sah?'. Poyo benar. Guna cara yang terpeliharalah. 

Tapi Ostad, kalau kena reject cemana? Malu saya Ostad!

Marilah kita betulkan pemikiran kita sama-sama. Kita buat benda baik dengan approach orang baik sebab niat kita baik. Usaha kita approach itu dikira usaha ke arah kebaikan, asalkan kita tidak sulamkan perasaan dan niat kita dengan niat-niat kegatalan. 

Andai ditolak tidak mengapa. Sebab pahala dah dapat. Apa susah? Allah akan temukan yang lebih baik pula. Yakin, insyaAllah.

Ostad, saya ada berkenalan dengan seorang jejaka ni. Macam mana nak tahu dia jodoh saya, Ostad?

Mesti ramai yang tertanya-tanya macam ni kan? Agak-agaknya macam mana nak tahu? Cuba teka.

Well, tak ada cara nak tahu sehinggalah tiba masanya lafaz ijab dan qabul terhasil. Sebelum itu, bersangka baiklah dengan Allah swt. Apa sahaja yang Allah tentutkan, semestinya itulah yang terbaik. 

Jangan khuatir sangatlah. Memang betul, mengetahui siapa pasangan kita sebelum berkahwin adalah penting. Tetapi, mengenali siapa pasangan kita selepas berkahwin adalah jauhh lebih penting. Bersangka baiklah dengan Allah, walaupun kita tidak berapa mengenali bakal suami kita kerana terhad dari segi perhubungan, tetapi usahakanlah untuk mengenali sedalam-dalamnya selepas berkahwin kerana itulah yang lebih penting.

Ostad, saya berkahwin dengan awek saya. Masa bercinta kami daring juga. Adakah kami tergolong daripada golongan yang 'tidak baik'?

Hey hey. Begini. Lelaki yang baik memang untuk perempuan yang baik. Tetapi, jangan diukur pada awal-awal perkahwinan semata-mata. Mentang-mentang kita pak lebai, dapat yang bertudung labuh dah bangga kemahin. Jangan, jangan begitu. Dan yang mengahwini orang yang sama-sama 'nakal' dengan anda satu masa dahulu pun janganlah putus harapan. Sebabnya, 'kebaikan' itu bukan semata-mata di awal perkahwinan. Boleh jadi ia muncul di pertengahan atau akhir perkahwinan. Sama-sama menakal, sama-sama berhijrah ke arah kebaikan, mengejar syurga Allah. Indah kan?

So, preparation pula macam mana? Macam mana nak tahu saya dah ready ke belum, Ostad?

Membuat persiapan itu adalah sifat orang mukmin. Perlu kita tahu bahawa jika kita tidak membuat 'preparation', masa-masa kita akan banyak dibuang untuk membuat 'correction'. So, perlulah kita buat persediaan!

Kredit

Persediaan:
  • Dalaman; dan
  • Luaran.
Dalaman tu macam mana? Luaran pula bagaimana? 
Hurm.
Oleh kerana episod ini panjang sangat, kita tunggu episod seterusnya. Yehaaa!

Nak kahwin! Nak kahwin! Haha.

Haip!! Sod Ba Ro. 

*bersambung*


Teruskan membaca:

Khamis, 21 Februari 2013

Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Episod 1

Cari Jodoh: Langkah 1, 2, 3..

Bercakap soal jodoh, siapa yang tidak berminat?

‘Bro, gua tak berminat lah cerita pasal jodoh-jodoh ni!’

Ah. Jangan ajar diri anda menjadi pembohong. Sejak sekolah rendah lagi anda sudah mula mengintai-intai peluang untuk ‘mengorat’ pelajar cemerlang kelas anda, tiba-tiba pada usia matang ini anda tidak berminat? Sah, pembongak! hehe

Menurut saya, jawapan kepada kemusykilan ini hanya dua. Satu, anda membohong apabila anda mengatakan anda tidak berminat untuk menyentuh soal jodoh. Dua, anda mengalami masalah dalaman untuk memahami naluri anda sendiri. Makna kata, anda perempuan tetapi anda keliru mengapa anda tidak berminat dengan lelaki atau anda lelaki tetapi anda keliru bagaimana anda boleh tiada berminat dengan perempuan. Ya, anda pilih. Muahaha!


Baiklah, kita selalu tertanya-tanya, ‘agak-agaknya di mana akan ku bertemu dengan jodohku?’. Mungkinkah di sekolah? Mungkinkah di Universiti? Mungkin di tempat kerja? Atau mungkin di Stesen LRT? Atau mungkin di KLCC? Atau mungkin di masjid? Atau mungkin di Kedai Mi Soto Mak Mah? Mungkin dan terus mungkin.

4 Perkara

Oleh kerana kita terlalu memikirkan tentang persoalan yang saya sebutkan di atas, kita selalu terlupa untuk memahami fakta atau hakikat yang satu ini - bahawa ada 4 perkara yang telah ditentukan atau ditetapkan oleh Allah swt sejak kita di alam rahim lagi. Apa dia? Pertama, rezeki. Kedua, ajal. Ketiga, umur dan keempat, jodoh. Ya, jodoh kita telah ditetapkan sejak kita masih enak berenang-renang di dalam rahim wanita yang paling kita cintai – ibu/mama/ummi/mak/bonda/mummy kita.

Maka, mengapa resah? Allah telah menetapkannya, telah berjanji dengan kita. Kenapa kita gelisah; ‘ala, aku tak laku ke?’. Adakah kita tidak meyakini Allah dan janji-janjinya? Tepuk dada, tanya iman.


Wajib Berusaha - Wajib Bertawakal

Ada pula sebahagian daripada kita (atau mungkin saya seorang?) yang merasakan seperti, ‘ah relaks lah dulu. Apa nak gelojoh-gelojoh sibuk cari jodoh, ohoi!’.

Ketahuilah anda (dan saya) bahawa dalam hal ini adalah wajib untuk kita berusaha dan wajib untuk kita bertawakal. Urusan kita adalah berusaha – tadbir manakala tinggalkan urusan hasil – takdir kepada Allah swt.

Ustaz Pahrol juga ada berpesan bahawa rezeki dan jodoh ini Allah beri atau kurniakan selaras dengan tanggungjawab yang Allah swt mahu kita laksanakan. Sebagai contoh kisah manusia paling agung, Rasulullah saw. Umum mengetahui bahawa Rasulullah pada asalnya hanyalah seorang pekerja kepada Khadijah. Pekerja yang jujur, ikhlas dan sentiasa bersifat benar. Tidak ada dalam kisah-kisah sirah yang menyebut Rasulullah memang dah sedari awal berhajat untuk ‘tackle’ atau ‘mengorat’ Siti Khadijah. Tidak ada!

Yang ada cuma Rasulullah berkhidmat untuk Khadijah dalam menguruskan perniagaannya. Semakin Rasulullah bekerja dengan baik, semakin Khadijah percaya dengannya dan semakin banyaklah tugas yang Rasulullah pikul. Ke sana ke mari baginda sibuk menguruskan perniagaan Khadijah dengan tertib dan cermat. Lalu tanpa disangka Khadijah melamarnya dan akhirnya mereka bertemu jodoh.

Daripada kisah ini ditunjukkan bahawa apabila kehendak perjuangan, tanggungjawab dan tugas kita bertambah, Allah swt akan kurniakan jodoh. Walaupun pada asalnya tidak terfikir pun untuk menakal-nakal mencari jodoh.

So macam mana ni, Ostad? Ana perlu mencari jodoh atau tunggu saja ni, Ostad? Bantulah!

Hehe. Dah agak dah, anda keliru kan? Kan? Chill. Janganlah sesakkan dada dan otak tu sangat. Kalau dah ada calon, teruslah berkahwin. Apa susah? Hehe. Tapi itu fatwa saya.hehe

‘Rezeki yang kita cari baik, rezeki yang kita temui lebih baik, kata Ustaz Pahrol.

Kalau dalam hal jodoh juga, fikirlah begitu. Kadang-kadang kita sudah ada teman/calon, yang kita rasa sudah sangat-sangat-sangat sesuai dan secocok bersama. I know you, you know me. I love you, you love me. Muntah.

Tapi, bercinta punya bercinta punya bercinta, akhirnya tidak ke mana. Putus di tengah jalan. ‘I rasa, kita tak serasi bersama..’, kononnya begitulah. Walhal dulu bukan main dia mencari-cari kita sebagai ‘jodoh’nya.

Tidak mengapa. Jangan bersedih. Tune-kan kembali otak. Percayalah, jodoh yang kita temui lebih baik.

Adakah ini bermakna, tak payah cari jodoh, Ostad?

Haha. Banyak benar kekeliruan yang diwujudkan si Pajora ini. 
Bukan begitu. Mencari jodoh itu perlu, kan usaha namanya. Namun kadang-kadang kita sudah berusaha, tapi tak ditemui ataupun tidak berkekalan. Maka, janganlah sedih, kecewa, bermuram durja. Kerana kita tidak pernah tahu, apakah ‘surprise’ yang Allah mahu beri kepada kita. Yang pasti, apa yang kita temui nanti, itulah yang paaaling baik yang Allah hadiahkan untuk kita. Kan?

So macam mana ni Ostad? Member-member saya semua cakap ‘Jora, kau ni dah wajib kahwin!’. Maka, adakah wajib saya mencari jodoh, Ostad?

Maka Ostad pun berkata: 'Alahai. Jora, Jora. Ostad gemar benar dengan awak ni. Rajin bertanya.hehe.'

Macam ni, hukum mencari jodoh selari dengan hukum perkahwinan bagi setiap orang. Bermakna, jika anda sudah ‘wajib’ berkahwin, maknanya wajiblah anda untuk mencari jodoh.

Wajib tu macam mana, Ostad? 

Wajib kahwin adalah apabila anda mampu zahir dan batin, sekiranya berkahwin tidak akan menyeksakan atau menganiaya pasangan anda dan sekiranya tidak berkahwin, anda berkemungkinan untuk bermaksiat. Maka, wajiblah berkahwin.

Tapi Ostad, saya tak adalah sampai tahap rasa macam kalau saya tak kahwin saya mungkin berzina. Walaupun saya mampu zahir, batin pula saya agak saya mampu lah sebab belum ‘test’ lagi.hehe. Tapi saya rasa saya chill lagi Ostad. InsyaAllah tak terjelepuk jatuh berzina kot, Ostad. Acaner tu Ostad?

Kalau begitu, bukanlah wajib untukmu. Hukumnya maintain sebagai harus.

Phew. Lega Jora!kihkih

So basically hukum mencari jodoh tu sama lah dengan hukum berkahwin untuk anda pada waktu ini. Kalau sudah mampu zahir batin, dah ada steady geli-geli friend atau steady buaya-buaya friend, dan sebelum kahwin ni pun dah bernafsu, gelojoh satu macam bila melihat geli-buaya friend, maka wajiblah kahwin.

Kalau sunat, makruh pulak macam mana, Ostad?

Eh! Banyaklah pula bertanya nya. Sila bukak buku, boleh?hehe.

Okay okay, fine

Saya nak mencari jodoh ni, Ostad. Apakah kaedah terbaik?

Oh. Baguslah kalau mahu mencari. Semoga Allah memberkati usahamu. Prinsip yang jelas yang perlu kita semua pegang, ialah pilihlah yang beragama. Jangan sibuk tengok handsome wajahnya sampai agama lintang-pukang pun tak mengapa. Tak boleh! Prinsip asas, pilih yang beragama. No exception to this general rule, please?

Kaedahnya? Tunggu next episode. Hehe.

*bersambung*

Teruskan membaca: 

Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?' - Epilog

EPILOG

Hai. Assalamualaikum. Nama saya Jora

Kenapa? Tak sedap? Pendek sangat? Baiklah. Sebenarnya Jora adalah nama manja saya. Nama sahaja yang manja, saya tak manja. ;p 

Pelik? Apa yang pelik? Nama saya? Ye ke? 

Pada saya, tak ada peliknya. Kalau kartun yang namanya Dora pun adik-adik kecil khusyuk menonton televisyen sampai punggung pun berat nak diangkat, apalah sangat bezanya dengan nama Jora, kan? 

Baiklah, biar saya perkenalkan diri saya dengan lebih mendalam. Nama saya Jora. Eh. Terulang skrip sekali lagi pula. *Senyum*. 
Nama saya pada Kad Pengenalan, Pajora Najlaa Binti Cahaya Muhammad. Ya, saya tahu nama saya tidak berapa enak disapa telinga. Tetapi, apakan daya saya. Encik Cahaya Muhammad telah mendapatkan ilham untuk nama Pajora Najlaa dilekatkan pada saya semenjak kelahiran saya. Saya terima. 

Fakta pertama tentang diri saya, saya seperti anda juga, sedang menjalani hidup dengan tenang dan bahagia, ehsan dari Allah swt. Saya masih ‘single’, mungkin seperti anda juga. Namun, belum bertemu jodoh tidak perlu menjadi sebab untuk saya merasa terkebelakang dalam kehidupan. Kan? 

Ah! Tak perlu diperbandingkan dengan orang lain. Bukankah anda dan saya sama-sama tahu bahawa Allah swt menjadikan jalan hidup kita berbeza-beza. Kalau semua orang bertemu jodoh pada usia 25, tidak ada lagilah unsur ‘suspense’ dan ‘surprise’ bukan? Jadi, sama-samalah kita melayani perasaan debaran ini sambil menunggu kejutan dari Yang Maha Tinggi Ilmu-nya. Chill. Peace

Baiklah, sebelum saya terlupa, anda sedang membaca Kumpulan Naskhah dari Pajora: 'Oh Jodoh Terpijakkah?'. Naskhah ini sekadar perkongsian berbentuk review, ilham daripada kehadiran saya ke sebuah seminar baitul muslim yang dianjurkan sekitar Februari 2013. 

Teringat saya kepada pesan Ustaz Ridhauddin ketika menyampaikan ilmu, beliau berpesan untuk ilmu disampai-sampaikan. Maka mengambil pendekatan untuk mengutip pahala percuma, maka saya akan berusaha mengeluarkan naskhah ringkas ini, episod demi episod. Naskhah ini hanya sebagai wasilah untuk saya sampaikan pesan-pesan dan ilmu-ilmu yang telah dikongsikan oleh para penceramah sekitar seminar baitul muslim tersebut. Oleh kerana saya bukanlah seseorang yang datangnya dari sekolah agama, maka saya mohon maaf kiranya naskhah ini terlalu santai buat mereka yang pinginkan santapan agama berusulkan dalil. 

Tetapi jika anda inginkan satu pendekatan pesanan yang lebih santai, ‘sempoi’ dan sesuai dengan naluri remaja atau ‘tak-berapa-tua’ anda sambil dalam masa sama masih ingin merasa jiwa dicucuk-cucuk dipanah angau, jemputlah membaca sehingga ke episod dan noktah terakhir naskhah ini. InsyaAllah, semoga bermanfaat untuk anda, saya, bakal pasangan anda, bakal pasangan saya, dan kita semua! Yeay! 

Selamat membaca, 'Oh! Jodoh Terpijakkah?'. Sebelum itu, mulakan dengan senyuman. ;) Ya, begitu. Nampakkan gigi sedikit. Ya, begitu. Manis. Bismillah.


*bersambung*


Teruskan membaca:

Rabu, 13 Februari 2013

Perkongsian: Sebuah Naskhah dari Najlaa

Salam.

Saya ingin kongsikan satu penulisan saya bertajuk ‘Sebuah Naskhah dari Najlaa’ |Sharing is Caring| Tiada kejayaan yang menuntut modal yang murah! (12 Tip untuk mahasiswa aktif mengurus program & persatuan dengan cara ‘cool’. Siapa nak tahu?).

Tajuk bukan main panjang, harap bermanfaat. Ringkasan: Naskhah ini dihasilkan dengan misi untuk berkongsi ilmu dan pengalaman, menyampaikan ilmu yang diharapkan bermanfaat dan membuka mata para mahasiswa yang ingin berprogram / berpersatuan secara aktif.

Ia ditulis dalam bentuk kombinasi travelog perjalanan saya sebagai penulis, juga diselitkan 12 tips untuk diguna-pakai oleh para pembaca.

Apa yang penting, naskhah ini percuma untuk di-download kerana ianya memang diniatkan untuk kebajikan. Semoga bermanfaat.

Boleh view/muat turun di: http://twl.sh/YqsRcW

Sekiranya kalian inginkan version PDF yang lebih jelas, mohon email saya di: najlaanor@yahoo.com

Wassalam.


Isnin, 21 Januari 2013

Tips Meningkatkan Motivasi Diri!

Motivasi adalah ibarat makanan asas untuk setiap individu. Anda, saya, kawan-kawan anda dan saya, pakcik, makcik, atuk, nenek dan semua orang. Tahap motivasi yang dimiliki seseorang membezakan dia dan orang lain. Ianya boleh dilihat melalui tindakan kita setiap masa. 

Orang yang bermotivasi, akan bangkit dari tidur dengan perasaan segar dan sentiasa bersedia untuk ke pejabat atau ke kelas atau ke mana sahaja urusannya. Orang yang tiada atau kurang motivasi, akan bangkit dari tidur dengan perasaan lemau, malas dan layu. Terasa berat sekali untuk bangkit dan bersiap sedia untuk ke kelas atau ke pejabat. Itulah impak nilai motivasi pada diri seseorang individu. Tetapi, kita selalu memandang remeh keperluan motivasi kepada kita. 

Tidak semua orang melihat motivasi diri sebagai sesuatu yang sangat penting untuk kehidupannya. Ramai antara kita yang syok sendiri atau perasan kononnya ‘aku sudah cukup hebat!’ atau ‘aku tahu apa yang aku mahu!’ dan sebagainya. Hasilnya, dia sekadar statik di posisinya, tanpa kemajuan, tanpa perubahan. Ayuh audit diri kita, adakah kita juga begitu? 

Ramai orang tertanya-tanya, bagaimana untuk memiliki motivasi diri yang tinggi? Orang buat tak baik pada kita, kita relax dan cool sahaja. Orang marah kita, kita tenang sahaja. Orang maki kita, kita sabar dan kunci mulut sahaja. Orang kutuk kita, kita senyum sahaja. Lebih baik jika apabila diperlakukan sebegitu rupa, kita ucapkan Alhamdulillah

Ya, bukan mudah. Kalau logik fikiran orang kebanyakan akan beranggap, ‘Bodoh. Orang maki kau diam je. Memang bodoh!’

Adakah benar kita bodoh? 

Menurut saya, tidak. Kita, apabila yakin dan percaya atas apa yang kita lalui setiap waktu sebagai aturan Allah swt, kita akan lebih berlapang dada atas setiap apa yang kita lalui. Kita akan lebih bermotivasi lantas menjadi seorang yang lebih tenang dan damai hatinya. 

Memanglah bukan mudah. Kenapa? Kerana kita tidak memujuk hati dan fikiran kita dengan motivasi diri yang tinggi. Kita terlalu memanjakan hati dan fikiran kita dengan input-input negatif. Contohnya, ‘Aku tak rasa aku boleh buat benda ni. Susah betul ni!’. Walhal kita tak cuba lagi, kita dah mengalah. Lihatlah betapa kita tinggalkan motivasi jauh di belakang. 

Contoh lain betapa negatifnya pemikiran kita adalah seperti: ‘Dia ni pandang aku satu macam mesti sebab dia dengki dengan aku sebab markah aku tinggi. Aku tak boleh buat baik dengan orang macam ni!’. Itu tanggapan negatif semata-mata. Dalam diam syaitan bertepuk tangan, hoorey hoorey kerana berjaya mempengaruhi fikiran kita. Yang kalah adalah kita. Ya, kita. 

Sekadar mahu kongsikan apakah perkara yang wajar kita lakukan untuk meningkatkan motivasi diri. Semoga bermanfaat untuk saya dan rakan-rakan semua! 

  1. Bisikkan kepada diri sendiri setiap hari bahawa, ‘aku seorang yang positif dan bermotivasi tinggi’. Jadikan diri kita sebagai inspirasi setiap orang sebaiknya.
  2. Banyakkan membaca bahan motivasi contohnya buku-buku motivasi, cerpen motivasi, mendengar perkongsian motivasi di radio contohnya ataupun menonton perkongsian motivasi di TV atau internet.
  3. Banyakkan menulis perkara-perkara positif walaupun kita tahu pada waktu itu kita masih ada rasa sedih, kecewa, dan sebagainya. Jika mempunyai akaun Twitter atau FB, kurangkan keluhan tapi perbanyakkan kata-kata positif. Lama kelamaan ia akan sebati dengan diri kita.
  4. Berkawanlah dengan orang-orang yang positif dan bermotivasi tinggi. Kurangkan berkawan dengan orang yang suka mengeluh, complaint, selalu bersedih, kurang bersyukur, dan berfikiran negatif. Kerana kawan-kawan begini akan mempengaruhi kita. Jadi, pilih kawan yang betul! 
  5. Perbanyakkan amal ibadat kepada Allah swt. Jaga solat fardhu, amalkan solat sunat, perbanyakkan mengingati Allah dan membaca Al Quran. InsyaAllah amal ibadat begini akan selalu membuatkan jiwa kita tenang dan sekaligus menjadikan kita orang yang positif dan bermotivasi. 
  6. Tanamkan azam untuk menjadi manusia yang bermanfaat dan mampu memanfaatkan orang lain. Sekiranya ini azam kita, semestinya kita lebih bersemangat untuk menjadi lebih baik dan lebih baik.
  7. Banyakkan berserah diri kepada Allah swt. Kerana rasa sedih, kecewa, sakit, gembira, suka, bahagia, semuanya Dia yang campakkan ke dada kita. 
Semoga bermanfaat untuk anda dan saya. Selamat beramal. Assalamualaikum!