Isnin, 10 Disember 2012

Law students: Kita perlu bergegas.

Apa khabar agaknya jiwa-jiwa kita pada waktu ini? Adakah kering kontang atau sedang basah dengan rasa-rasa kecintaan terhadap Allah swt, Muhammad saw dan Islam seluruhnya? Tepuk dada, tanya iman.

Maaf atas kesepian saya terhadap blog ini yang lama. Bukan berniat berhenti dalam penulisan cuma sibuk menguruskan kehidupan. Mencari rentak yang tidak kengkang, bukanlah sesuatu yang mudah. Namun, perjuangan harus terus.

Alhamdulillah, cabaran demi cabaran telah dilalui. Mahu atau tidak, kita perlu hadapi. Setiap kali cabaran yang datang, pilihan ada pada kita sama ada untuk berundur atau perlu jalan terus. Dan apabila memilih untuk berjalan terus, kita ada pilihan untuk berjalan lemah longlai atau secara bergegas. Jika anda tanya saya, saya fikir kita perlu bergegas.

Melihat seorang demi seorang selebriti atau 'public figure' berhijrah, apakah yang kita rasa? Cukupkah kita sekadar memuji dari kejauhan dan membiarkan kita selesa di takuk lama? Tiadakah usaha dari pihak kita untuk memperbaiki ilmu dan akhlak? Oh sayangnya. Kita melakukan pembaziran masa yang membuak-buak. Senang kita membuang masa tanpa tersedar betapa kita perlu bergegas.

Akhir-akhir ini saya diajukan beberapa soalan dari adik-adik dari bidang undang-undang. Antara soalannya seperti bagaimana untuk belajar dengan baik dalam bidang undang-undang, bagaimana untuk mendapatkan tempat menyambung Masters, dan tidak lupa juga komen-komen simple sekadar menyampaikan harapan agar laluan mereka untuk cemerlang, ber-chambering dan seterusnya ditauliah sebagai Peguam tercapai.

Respons awalan dari saya, insyaAllah akan tiba masanya semua cita-cita kalian menjadi kenyataan. Yakinlah kepada Allah swt kerana Dia yang merencanakan semuanya. Dan Dialah yang mendengar segala permintaan dan permohonan sekaligus meluluskan segalanya. Besides, usahalah sekuat-kuatnya. Kerana Allah swt sangat suka pada hambaNya yang kuat berusaha dan tidak kenal erti putus asa.

Kalau kita kerap gagal lalu mencari sebab dengan mengatakan 'buat law ni susah lah! tak macam course lain..', ketahuilah bahawa kitalah orang yang patut rasa malu. Dengan memberi alasan begitu, kita menjelaskan kepada umum betapa kita tidak bijak. Mengapa? Kalaulah undang-undang ini benar-benar susah dan tidak se-kacang kursus-kursus lain, bagaimana setiap tahun ribuan peguam ditauliah? Bagaimana setiap tahun bilangan firma guaman kian bertambah? Adakah ini indikasi yang membenarkan alasan kita? Tidak, adik-adik, sahabat-sahabat. Maka, apa yang perlu kita lakukan? Kita perlu bergegas mencari rentak terbaik dalam mencari jaya.

Perlulah kita tanya pada diri kita sebelum alasan demi alasan kita taburkan. 'Kalau orang lain boleh, kenapa kita tak boleh??'. Orang lain tu ada super-natural power kah? Orang lain tu ada 2-3 otak terlebih daripada kita kah? Orang lain tu ada tanam mesin photostate dalam kepala otak dia kah? Semua jawapannya tidak.

Tetapi mungkin orang lain itu rajinnya lebih dari kita? Atau usahanya berlipat kali ganda? Atau orang lain itu tidak suka membuang masa dan bersenang lenang seperti kita? Barangkali jawapannya Ya. Dan jelaslah, kita perlu bergegas mengejar mereka.

Di hujung hari nanti, kita yang merasa semuanya sendiri. Sama ada kita mahu tersenyum melompat gembira kerana berjaya bergraduasi bersama kawan-kawan sekuliah, atau kita monyok menunggu bilalah agaknya masa kita akan tiba sambil-sambil menonton kegembiraan kawan-kawan lain. Kita pilih.

Kita pilih sama ada kita mahu gembira ditauliah sebagai peguam bersama rakan-rakan seperjuangan lain atau kita selesa keciciran di belakang. Dan seterusnya kita pilih adakah kita mahu menjadi yang terakhir sekali menggagau keseorangan mendalami seksanya ber-chambering tatkala rakan-rakan lain sudah selesa duduk di kerusi peguam di mana-mana firma guaman dalam negara. Kita mahu yang mana?

Pendek cerita, semuanya memang kedengaran sukar. Namun, tiada satu pun yang kedengaran mustahil.

Mungkin semuanya kedengaran seperti masalah, namun hakikatnya masalah tiada melainkan kita pilih untuk cipta. Yang ada pastinya cabaran. Namun, cabaran itu yang mendewasakan dan membantu kita untuk melepasi peringkat demi peringkat kejayaan.

Adik-adik yang sedang berjuang dalam bidang undang-undang, there are thousands of law students out there who always strive hard to be the best, and ask yourself do you choose to be among the best or you are comfortable to be just an average person?

And there are thousands of lawyers out there, ask yourself, where and how do you want to position yourself within the community?

Bergerak pantas, bergegas, pasti ada tempat istimewa untuk kalian! Selamat maju jaya. Wassalam


Tiada ulasan: